fbpx

Dunkirk – tulburător de vie ilustrată de război

La sfârșitul primăverii anului 1940, trupele aliate primeau o neașteptată lovitură de la inamicul german. Punctul fierbinte devine fâșia de plajă de la Dunkirk de unde britanicii, francezii ori belgienii așteaptă să fie evacuați și să ajungă în siguranță pe țărmul britanic.

Este contextul istoric în care regizorul Christopher Nolan își așază filmul de război. Povestea îi urmărește exclusiv pe britanici, chiar dacă francezii apar episodic, în aluzii, glume sau chiar în carne și oase.

Tehnic și din punct de vedere al imaginii, Dunkirk este o poveste de tăiat răsuflarea. Cadrele largi, panoramice ajută ochiul și mintea să aibă dimesiunile degringoladei unei plaje pline de soldați care au de înfruntat bombe sau gloanțe inamice, dar și ostilitatea mării.

Ritmul filmului este la fel de alert precum cel al rafalelor de gloanțe care cad din cer, iar Nolan alege să folosească un mix de stimuli vizuali, auditivi și narativi pentru a-l reda.

Trei fire narative corespunzătoare celor trei elemente naturale – pământ, aer, mare – se amestecă cu repeziciunea scufundării unei nave; cei trei soldați pe care hazardul îi aduce laolaltă și care fac încercări disperate de a părăsi plaja, piloții briatnici aflați într-o luptă aeriană și minusculul echipaj al unei bărci de agrement, care, ca mulții alți civili, alege să vină pentru a-i prelua pe soldați.

Muzica este unul dintre personajele marcante ale filmului, însoțind imaginea aproape simfonic și contribuind în mod esențial la redarea viscerală a caruselului mental-emoțional, crud și deopotrivă absurd care este războiul.

Dincolo de dialogurile în care se strecoară și truisme, există și multe tușe subtile în filmul regizorului britanic.

Mici aluzii la viața normală sunt redate de culorile vii ale șarmantelor porturi franceze și britanice; inocența din privirile civililor versus oroarea din cea a soldaților, jocul destul de echilibrat cu patriotismul, oroarea, absurditatea, lașitatea, sentimentele și poveștile de viață care se nasc grație nespusului, a tăcerilor personajelor în anumite momente, costumele – iată alte motive pentru care Dunkirk este un film care va fi mai mult ca sigur citat în biografia lui Nolan.

Dunkirk (2017); Regia: Christopher Nolan; Cu: Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy, Kenneth Branagh, Cillian Murphy etc.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0