Ediţia a IIa a Universităţii de vară Bucium s-a încheiat!
Începând cu 14 iulie şi până pe 29 iulie, comuna Bucium a găzduit cea de-a doua ediţie a Universităţii de Vară de restaurare de monumente şi situri sub înaltul patronaj al Academiei Române – Restaurare Şcoala Veche şi Patrimoniu Rural Bucium.
Iniţiat pe fondul unei lipse acute de interes privind moştenirea culturală şi pe lipsa unei legislaţii restrictive privind protejarea moştenirii arhitecturale din mediul rural, proiectul îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti cu privire la importanţa prezervării patrimoniului rural şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea şi promovarea acestei moşteniri culturale în concepţia europeană.
În cadrul acestei ediţii cei care au luat parte la proiect au realizat multiple vizite pe teren, ce au avut ca scop cunoaşterea teritoriului comunei Bucium, înţelegerea specificului local şi a relaţiilor de vecinătate, identificarea zonei de studiu şi întocmirea de studii de inventariere şi patologie, prospecţie, repertoriere şi relevee. În urma acestei activităţi, inventarul început anul trecut a fost completat cu încă 10 construcţii, gospodării şi anexe şi 7 elemente de hotar; a fost realizată prospecţie şi repertoriere pentru 11 case de locuit şi o cruce. De asemenea, au fost completate datele pentru Biserica de la Muntari.
Procesul de documentare a implicat cercetarea datelor în cadrul Arhivelor Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, Arhivei Primăriei Bucium, Registrului Agricol, Serviciului de sistematizare şi Arhivei Parohiale Cerbu.
În ceea ce priveşte demersurile de restaurare, dincolo de pregătirile şantierului pentru Şcoala Veche, cu privire la care cursanţii erau deja familiarizaţi, au fost iniţiate lucrări privind restaurarea Casei Colda.
De asemenea, un rezultat important al Universităţii a fost întocmirea documentaţiilor necesare clasării tuturor troiţelor, crucilor şi monumentelor comemorative.
În cadrul ediţiei din acest an a fost organizat şi un concurs pentru desemnarea celei mai dichisite case. Concursul a vizat implicarea comunităţii locale în păstrarea şi promovarea valorilor patrimoniale locale. Preselectarea participanţilor a fost realizată în timpul deplasărilor pe teren şi a ţinut cont de vechimea casei, numărul şi calitatea decoraţiilor interioare, elemente tradiţionale şi obiecte de uz casnic existente şi continuitatea locuirii în spaţiile respective.
În cadrul festivităţii de încheiere, ce a avut loc pe 29 iulie în cadrul Primăriei, au fost desemnaţi câştigătorii concursului Casa cea mai dichisită, cei 16 cursanţi ai UdV au primit certificatele de atestare, s-au trasat principalele realizări ale ediţiei, s-a cântat şi dansat pe muzică tradiţională buciumană şi s-au pregătit punctele de urmat pentru anul viitor.
Locul I a fost acordat casei Petrea Ghichii (azi Guran Viorica), din Bucium sat, nr. 164, locul II a fost câştigat de casa David Eugenia, din Valea Şesii, nr. 933, iar cel de-al treilea a fost ocupat de casa Cornelia Lup, din satul Lupuleşti, nr. 450.
În prezent, se lucrează la sintetizarea informaţiilor şi pregătirea materialului pentru cel de-al doilea caiet RPERTORIU PATRIMONIU RURAL BUCIUM, de publicat, în 2013
Detalii privind ediţia din acest an puteţi găsi pe: www.patrimoniu-rper.com şi blogul igloo