fbpx

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Ca să avem o imagine de ansamblu a fenomenului apariţiei spaţiilor re-programate pentru eveniment, ar trebui să observăm oraşul cu lupa, să trecem dincolo de imaginea generică a spaţiului dedicat evenimentelor (săli de concerte, teatre, centre culturale etc.) într-o zonă în care impresia pe care oamenii o au despre un loc şi legăturile care se formează între oameni, iniţiative şi spaţii primează.

Text: Cătălina Ioniţă / Prezentare organizații: Ioana Diaconu

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Înţelegând acest sistem, se evidenţiază semnificativ rolul transformator al evenimentului. Ce se transformă, cine transformă şi de ce? Sunt întrebări care vin în minte imediat şi care vor fi parţial lămurite în continuare în prezentările celor trei iniţiative, însă ce este important de învăţat din experienţa prezentată aici şi relevant pentru întreg alaiul de oraşe româneşti, care îşi depun candidatura pentru Capitală Culturală Europeană în 2021, este că unul dintre indicatorii care definesc standing-ul unui oraş este funcţionalitatea spaţiului definit prin eveniment a cărui calitate, diversitate şi disponibilitate catalizează activitatea socială şi culturală. Aş atrage atenţia asupra valorii adăugate pe care o aduc aceste spaţii oraşului: incorporarea activă a locuitorilor în procesul de transformare a lor, fiind investită multă energie şi multă creativitate în crearea de capital social. În toate cazurile, motorul transformării este un grup de oameni care, într-un mod colaborativ şi democratic acţionează direct şi discret asupra spaţiului urban influenţându-l pozitiv, în sensul creşterii calităţii sale, reinstaurând spiritul polisului. Acest tip de acţiune revelează o latură importantă a urbanităţii: manifestarea colectivă a aspectelor culturii, locul (locus/loci) comunităţii, revelatorul culturii umane aflate în continuă schimbare etc. Aceste spaţii sunt dovada unui alt fel de programare, una care integrează creativitatea umană ca factor al transformării spaţiale; considerarea oraşelor, prin capa-citatea locuitorilor de a re-programa, ca fiind „evolutive” „creative”, „deştepte”, este astfel pe deplin îndreptăţită.

Boiler Events    

_________

Boiler Events reprezintă forţa artistică din spatele Boiler Clubului din Cluj-Napoca şi, mai mult, a festivalului de la castelul Banffy – Electric Castle. Primul pas în organizarea evenimentelor în spaţii neconvenţionale din România a fost făcut odată cu deschiderea Boiler Club, un rezervor de muzică şi creativi situat în fosta cameră de injectoare de apă de la subsolul Fabricii de Pensule din Cluj.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Festivalul de la Bonţida, poate cea mai cunoscută intervenţie marca Boiler Events, a deschis noi orizonturi pentru ceea ce înseamnă evenimente în aer liber, precum şi folosirea clădirilor de patrimoniu ca fundal pentru artele spectacolului. Prin integrarea tehnologiei, a instalaţiilor electrice şi a proiecţiilor pe fondul unor bogate valenţe istorice, organizatorii au reuşit să creeze un eveniment cu o imagine puternic contemporană, o scenografie ce evoluează de la an la an. De data aceasta, conceptul festivalului a fost puternic influenţat de locaţie, datorită valorii identitare a castelului şi domeniului său. Sce­nografia a reuşit să se distanţeze de stilul uzual al festivalurilor de muzică, devenind o experienţă senzorială şi spaţială complexă, un omagiu adus artelor contemporane. Sub semnătura arhitecţilor de la Atelier Mass (care de altfel au primit numeroase premii pentru amenajarea spaţiului), festivalul nu este un apendice al locaţiei, ci reu­şeşte să o activeze printr-o repunere temporară în lumină, atră­gând atenţia spre bogăţia şi istoria domeniului. Întreaga scenografie invită la descoperire, pe toată întinderea spaţiului existând nume­roase tra­see şi cotituri care relevă secretele fostului domeniu Banffy.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Aceste intervenţii sunt însă clar delimitate de materialul istoric, des­făşurân­du-se pe un plan paralel şi nu în competiţie cu baza existen­tă. Astfel, asistăm la exemplul perfect de creştere organică a unui eveniment ce implică artele spectacolului pe fondul unei locaţii de pa­trimoniu, o dezvoltare care departe de a-şi impune propria nevoie în faţa patrimoniului, potenţează reabilitarea şi recunoaşterea acestuia.  
www.boilerevents.ro     

Asociația 4Culture   
_________

Într-o zonă relativ centrală a Bucureştiului, o veche fabrică din perioada comunistă a fost transformată într-un spaţiu modern de producţie, educaţie şi cercetare, alcătuit din două studiouri (White Box şi Black Box), un spaţiu dedicat expoziţiilor, un Media Lab şi un Lounge Area. WASP, o iniţiativă a Asociaţiei 4Culture, se delimitează astfel pe scena sălilor de spectacol alternative din Bucureşti ca un spaţiu privat care găzduieşte dansul contemporan, experimentele de artă vizuală, producţiile de teatru contemporan, precum şi pe toţi cei pasionaţi de multimedia şi performance.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Centrul, amenajat în incinta fostei fabrici Flaros, este gazda unor evenimente importante din sfera artelor contemporane, precum „eXplore dance festival”, ajuns la a 10-a ediţie, „Platforma X” – un program internaţional de producţie şi prezentare de proiecte interactive şi new-media, „GROWASP” – un program de formare în dome­niul artelor contemporane performative, ce include rezidenţe, producţii şi prezentări regulate, performance-uri, spectacole de dans şi teatru contemporan, instalaţii, filme, ateliere şi dezbateri.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

În cadrul programului internaţional „Life Long Burning”, WASP susţine tineri artişti români şi străini în dezvoltarea unor proiecte prin rezidenţe, programe de mentorat, prezentări şi sesiuni de feedback. Începând cu acest an, WASP organizează regulat concerte live, propunându-şi să invite artişti relevanţi ai scenei muzicale din România şi să aducă publicul într-un altfel de spaţiu decât cele cu care a fost obişnuit până acum. Prin urmare, spaţiul vechii fabrici se delimitează pe scena bucureşteană ca un incubator al artei contemporane a spectacolului, oferind cadrul perfect pentru multiple explorări, locaţia pretându-se la diferite interpretări şi jucând rolul unei planşe albe pentru diferitele evenimente pe care le găzduieşte. Din varietatea acestora putem intui gradul de adaptabilitate al spaţiului, care dincolo de a dicta genul evenimentului, se lasă modelat şi preia din identitatea fiecărui spectacol în parte.   www.4culture.ro   

Calup    
_________

Calup organizează evenimente culturale alternative de tip „pop-up” în clădiri cu personalitate din Bucureşti, care dincolo de promisiunea unei seri de calitate, scot la iveală potenţialul ascuns al acestor clădiri gazdă, oferind soluţii alternative, dar viabile, pentru regenerarea imobilului. Toate acestea, prin implicarea publicului larg şi a tinerilor profesionişti din industria creativă în dezvoltarea unei scenografii care povesteşte istoria casei şi îi evidenţiază calităţile arhitecturale şi urbane, prin intermediul unor scenarii de utilizare.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Deschiderea unui spaţiu altfel inaccesibil pentru publicul larg şi consultarea lui în ceea ce priveşte funcţiunile viitoare dă startul unui dialog mai larg cu toţi actorii implicaţi în modelarea ţesutului urban, de la artişti, istorici, sociologi, arhitecţi, urbanişti, ingineri, proprietari, instituţii, asociaţii şi publicul larg, urmărind în ultimă instanţă atragerea în discuţie a unor posibili investitori. Prima intervenţie a grupului a avut loc în aprilie 2013, pe strada Caimatei nr. 10, în incinta unei case construite în prima decadă a secolului XX, unde timp de 5 zile imobilul a prins viaţă şi a fost scena mai multor concerte, spectacole şi expoziţii.

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Evenimentul ca instrument de transformare: Boiler Events I 4Culture I Calup

Evenimentul pop-up a adunat peste 1 100 de oameni curioşi să experimenteze clădirea în contextul propus de cei de la Calup. Următorul eveniment a presupus activarea unui alt monument istoric al Bucureştiului, situat pe strada Masaryk la numărul 25, intervenţie ce a presupus activări repetate ale spaţiului pe parcursul mai multor luni, de la spectacole de dans contemporan, proiecţii de filme şi concerte la seri de tango argentinian şi delicii gastronomice. În continuare ne putem aştepta la o hartă a Bucureştilor pe care clădirile cu personalitate vibrează din ce în ce mai mult de evenimente şi proiecte pe măsură, o întreagă generaţie de construcţii care revine încet încet la viaţă, se scutură de trecerea anilor chiar şi pentru câteva zile şi se aşază în prim-planul conştiinţei oraşului.  
www.calup.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0