fbpx

Expoziţia „Bucarest, la mal-aimée”

Text şi foto: Loredana Brumă

Expoziţie de fotografie şi instalaţie interactivă 24 septembrie – 24 octombrie, Institutul Cultural Român – Paris

După prima ieşire la lumină a proiectului, în luna octombrie a anului trecut şi lansarea catalogului în luna februarie a anului curent, proiectul ”Bucarest, la mal-aimée” este itinerat, în această perioadă, la Paris, în cadrul Institutului Cultural Român.

Alături de cei opt fotografi români, Şerban Bonciocat, Adrian Bulboacă, Cosmin Gogu, Camil Iamandescu, Şerban Mestecăneanu, Sergiu Mihăescu, Lucian Muntean, Dan Perşinaru şi coordonatorul proiectului, arhitectul-fotograf Ferrante Ferranti, echipa ”Case Care Plâng”, formată din fotografii Adrian Şandor, Alex Chiriţă, Andra Antonescu, Călin Lupulescu, Cristina Tarţău, Iulia Dana Băceanu şi coordonatorul arh. Loredana Brumă, s-a alăturat acestui demers cu o parte din instalaţia THE BUC, expusă la Bucureşti.

Expoziţia

Obiectivul proiectului este acela de a propune o privire contemporană asupra situaţiei patrimoniului bucureştean şi de a alerta totodată publicul cu privire la consecinţele declinului arhitectural pe care îl traversează propriul lor oraş. În acest sens, grupul de artişti a abordat concepte diferite de exprimare, în vederea realizării unui contur cât mai clar al unui Bucureşti, nu neapărat neiubit, cât, mai curând, neînţeles şi cu siguranţă aflat în pericol.

Astfel, în cadrul expoziţiei, unele imagini sunt de tip Polaroid şi exprimă caracterul unic al fotografiei, la fel ca şi în cazul clădirilor vechi; mai există o serie de cadre panoramice, realizate cu un aparat foarte vechi, din 1937, sau imagini ale capitalei post-decembriste. De asemenea, pot fi vizualizate contraste între vechi şi nou, detalii din interiorul unei case vechi de 170 de ani, reflexii, imagini din Bucureştiul nocturn, sau din cel apocaliptic. La acestea, se adaugă o instalaţie interactivă de cuburi ce pot fi asamblate sub forma unui puzzle şi o atmosferă care cheamă la implicare.

Expoziţia

Urmare a numeroase colaborări dintre autorităţile române şi franceze pentru conservarea patrimoniului, desfăşurate de-a lungul multor ani, itinerarea expoziţiei la Paris a venit ca o consecinţă firească. Bucureştiul este una dintre cele mai importante capitale europene şi încă beneficiază de un patrimoniu impresionant, a cărui prezervare, odată cu integrarea României în Uniunea Europeană, a devenit o problemă de interes internaţional.

Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri, 24 septembrie, în prezenţa Katiei Dănilă – director ICR Paris, Ferrante Ferranti – coordonator expoziţie, Loredana Brumă – coordonator Case Care Plâng şi Sergiu Mihăescu – fotograf expozant.

Expoziţia

”Cred că această problemă cu distrugerea patrimoniului este deja foarte bine cunoscută; avem experienţa cartierului Marais din Paris, unul dintre cele mai importante cartiere din oraş, în Basel, Elveţia, patrimoniul a fost aproape în totalitate distrus şi mai sunt încă multe alte situaţii similare. Trebuie să oprim acest proces pentru că nu putem reconstrui ceea ce am avut iniţial. Printr-o şansă, Marais-ul a fost salvat. Pentru Bucureşti cred că ar trebui asumat un angajament chiar în momentul de faţă, când încă mai avem memoria oraşului şi a “Micului Paris”, înainte ca această memorie să dispară”, a declarat Ferrante Ferranti la iniţierea proiectului, în 2009. În prezent, în Bucureşti, continuă seria demolărilor abuzive.

Dacă sunteţi în trecere prin Paris şi doriţi să vedeţi sau să revedeţi imagini din Bucureştiul ”mal aimée”, puteţi vizita expoziţia, deschisă în cadrul Institutului Cultural Român (adresa: 1 rue de l’Exposition, 75007), până pe 24 octombrie.

Catalogul expoziţiei poate fi achiziţionat de la casieria Institutului Francez Bucureşti – Bd. Dacia, nr. 77.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0