fbpx

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

În seara de luni 3 august 2015, brăilenii care s-au plimbat pe faleză înspre Moara Violatos au descoperit cu uimire o expoziție inedită intitulată “This place is pretty good” care a prezentat 9 proiecte studențești și în cadrul căreia a fost inaugurat un pavilion pe malul Dunării. Pavilionul, un garaj prefabricat ridicat pe patru piloni, a atras atenția trecătorilor, a născut întrebări și a ținut prima pagină a ziarelor locale zile la rând. Prin reutilizarea și repoziționarea acestui obiect construit cotidian, autorii au atras atenția asupra valorilor ascunse ale orașului Brăila în particular și a orașelor românești în general, conturând totodată un spațiu nou și deschis utilizărilor diverse și spontane pe faleza Dunării.

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Explorând potențialul latent al situațiilor particulare întâlnite în Brăila precum: potențialul creativ al locuitorilor, patrimoniul nevalorificat al perioadei comuniste, forme noi de micro-urbanism, abundența fondului construit neutilizat rezultată din contracția economică și demografică etc., un grup internațional de studenți și profesori și-a propus realizarea unei intervenții urbane care să transpună în realitate construită relația controversată a sferei publice cu cea privată prin ridicarea, atât fizică, cât și simbolică a unui garaj prefabricat din beton pe faleză. Astfel ridicat, garajul a devenit din spațiu privat un spațiu public, un loc al orașului, o infrastructură pregătită pentru activități variate. Chiar în seara inaugurării pavilionul din garaj găzduind, deja: o expoziție despre oraș, un stand de mici și bere, un țarc de pepeni și multe discuții.

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Un pavilion sau un monument? Un far sau un acoperiș? Un garaj pe o masă? Expoziția intitulată “This place is pretty good” a sărbătorit modul în care, pretutindeni în oraș, brăilenii folosesc spații private sau privatizate, precum garajele sau curțile blocurilor, pentru a socializa.

Apărut în anii 90, garajul prefabricat din beton a devenit loc de exprimare a inițiativei private, prin instaurarea unui mod propriu de gospodărire a spațiului public, evidențiind în acest fel atât nevoia de organizare a spațiului cât și potențialul creativ și diversitatea benefică a gesturilor individuale.

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Ridicat pe faleză, garajul generează un spațiu care poate fi folosit într-un mod spontan, ca un stand de pepeni, pentru umbra pe care o lasă, poate trezi curiozitatea trecătorilor sau poate, pur și simplu, să se piardă printre acoperișurile construcțiilor de pe faleză, devenind invizibil. 

Garajul cu numărul 11, stă pe malul Dunării la jumătatea distanței între centrul civic (Palatul Prefecturii) și centrul istoric (Piața Traian), oferă acoperiș trecătorilor și se constituie într-un popas pe faleză.

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Ne place ideea că un obiect mundan și simplu precum garajul prefabricat din beton poate reprezenta, monumental, inițiativa privată răspândită în spațiile urbane periferice și implicit a impactului social al acesteia.

Garajul ridicat spune povestea spațiilor periferice cu centralitate socială cotidiană, valabilă pentru orașe românești, articulând-o într-o discuție globală despre inițierea și susținerea de procese participative ca mod lucru în arhitectură și urbanism.

Expoziția “This place is pretty good” – 9 abordări arhitecturale. Brăila

Expoziția “This place is pretty good” – Brăila – 9 abordări arhitecturale a fost concepută de o echipă internațională de îndrumători și studenți de la Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Norvegia și Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” – Facultatea de Urbanism (UAUIM) din București, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brăila în cadrul atelierului de vară desfășurat la Brăila în perioada 22 iulie – 5 august 2015. După (1) scurtă cercetare și curs de master la Bergen, acest (2) atelier de vară condus de BAS este o a doua etapă a proiectului “LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)” care abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru orașele europene plecând de la înțelegerea contextului local – Brăila, oraș care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic și demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit și pus în valoare. Proiectul va continua cu (3) ateliere de toamnă conduse de UAUIM, (4) masă rotundă internațională cu expoziție și (5)publicația proiectului. Toate activitățile sunt deschise studenților BAS și UAUIM de la urbanism, peisagistică și arhitectură și vor implica experți recunoscuți în domeniu. Mai multe informații despre proiect, în curând, pe www.urbanmarkers.ro

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0