fbpx

Expoziţie atelierele DSA de la École Chaillot

Text, foto: Loredana Brumă

Ca în fiecare an, Cité Chaillot expune proiectele realizate de arhitecţii absolvenţi ai programului de specializare tip DSA – Architecture et Patrimoine. Deschisă publicului în perioada 8 noiembrie 2011 – 22 februarie 2012, expoziţia prezintă cele trei proiectele realizate de studenţii din promoţia 2009-2011 după o analiză in situ a contextelor abordate.

Expoziţie atelierele DSA de la École Chaillot

Expoziţia prezintă diferitele faze de dezvoltare a proiectelor, având rolul de a contribui la o mai bună înţelegere a modului în care se realizează un demers corect de valorificare a unor repere de patrimoniu arhitectural.

În acest an, grupele de studenţi au aprofundat studiul practic, pe trei situri complet diferite. În Franţa, au vizitat oraşul Saint-Leonard de Noblat, unde, pentru o lectură complexă a contextului, au analizat ţesutul urban, au realizat relevee, au discutat cu localnicii şi au participat la discuţii cu administraţia locală. Centrul istoric, marcat de construcţii medievale afectate de modificări majore realizate între secolele XVII-XIX, a constituit principalul subiect de interes. În Grecia, registrul s-a schimbat, în atenţia arhitecţilor intrând fortăreaţa Akronafplia şi bastionul Grimani din golful Argolide. Dacă în primul caz, rezultatul final a însemnat o serie de documente de analiză şi diagnostic, menite a completa documentaţia istorică şi arheologică existente, în cel de-al doilea, scopul studiului a fost găsirea unei soluţii fezabile de valorizare a patrimoniului existent, pe fondul unui context geografic excepţional. Al treilea proiect s-a desfăşurat în Oltenia, la Curtişoara, studiul concentrându-se asupra tiplogiei culelor din sudul României, un tip de construcţie cu totul particular, specific acestei zone în secolele XVI-XIX, care astăzi este pe cale de dispariţie, aflându-se în stare avansată de degradare. Rezultatul final a implicat o serie de propuneri privind adaptarea funcţională a construcţiilor unui uz specific perioadei actuale.

Expoziţie atelierele DSA de la École Chaillot

În cadrul atelierului, studenţii au analizat datele recoltate pe teren în vederea stabilirii unei evoluţii cronologice şi a unui diagnostic complet asupra imobilului în cauză şi a contextului său. Pornind de la această sinteză, a fost dezvoltată o serie de direcţii de reflexie cu privire la viitorul patrimoniului implicat şi la impactul pe care l-ar putea avea anumite intervenţii în raport cu altele. Astfel, începe să prindă contur un proiect de conservare, restaurare şi valorizare adaptat contextului.

În cele din urmă, întregul proces este prezentat sub forma unei expoziţii comunităţii locale, administraţiei şi specialiştilor în domeniu în vederea supunerii dezbaterii unor soluţii posibile de luat în considerare în viitoare intervenţii.

Expoziţie atelierele DSA de la École Chaillot

Pentru realizarea atelierului în România, École Chaillot a colaborat cu Universitatea de Arhitectură din Timişoara şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, bucurându-se de sprijinul arhitecţilor Pierre Bortnowski, Mihai Opreanu, Ion Andreescu, Theodor Gheorghiu şi Şerban Sturdza.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0