fbpx

Expoziţie Berenice Abbott la Paris

Text: Loredana Brumă

Pentru prima dată prezentate în Franţa, lucrările fotografului american Berenice Abbott sunt expuse la Paris, Jeu de Paume, în perioada 21 februarie – 29 aprilie.

Expoziţie Berenice Abbott la Paris

Născută în 1898 în Springfield Ohio, Berenice Abbott a fost unul dintre fotografii marcanţi ai secolului XX, rămânând în continuare un reper pentru fotografia contemporană. Structurate în 4 secţiuni tematice, cele peste 120 de fotografii originale expuse la Jeu de Paume, reprezintă proiectele principale ale artistului, o retrospectivă sintetică ce încearcă, alături de un documentar realizat la finele anilor ’80 să aducă în faţa publicului o prezentare cât mai completă a unei cariere longevive şi extrem de complexe.

După ce a început să studieze jurnalismul în America, la începutul anilor ’20, Berenice Abbott a părăsit Statele Unite pentru a încerca să se afirme în Franţa, considerată la momentul respectiv un fel de El Dorado al mediului artistic. La Paris, a avut ocazia de a-l reîntâlni pe Man Ray, pe care îl cunoscuse anterior, la New York, prilej cu care începe să descopere fotografia, lucrând pentru el ca asistentă timp de trei ani. în 1926, îşi deschide propriul studio şi astfel încep să apară celebrele sale portrete, dintre care le amintim pe cele ale lui Jean Cocteau, una dintre primele comenzi, James Joyce, ori Eugene Atget, pentru a cărui promovare se întoarce în Stetele Unite în 1929.

Expoziţie Berenice Abbott la Paris

În 1935, în timpul recesiunii, călătoreşte prin Statele Unite, documentându-se asupra mediului rural, micile ferme şi mediul de viaţă ”sătesc” urmând a fi prezentate într-o serie de imagini reprezentative.

În acelaşi an, marcată de transformările rapide la care a fost supus oraşul în ultimii ani, începe să lucreze la ceea ce avea să devină principala sa operă, Changing New York, un documentar realizat timp de 4 ani ce caută să sublinieze contrastele existente într-un moment de maximă dinamică prin care trece mediul urban în perioada interbelică. Fascinată de noile perspective create, de noile forme şi siluete arhitecturale, de aberaţiile rezultate în urma mutaţiilor constante şi extrem de rapide, Berenice Abbott, încearcă să se detaşeze de toate aceste energii şi se concentrează asupra realizării unui documentar obiectiv şi sistematic structurat.

Expoziţie Berenice Abbott la Paris

Un alt documentar, mai puţin cunoscut, realizat în anii ’50, este cel dedicat autostrăzii Route 1, o lucrare mai puţin cunoscută, un drum ce surprinde în peste o mie de cadre scena americană desfăşurată de-a lungul a peste 6500 de km.

Treptat, se orientează către fotografia ştiinţifică, un domeniu care, urmare a războiului Rece şi a tensiunilor existente între America şi sovietici, devine tot mai popular, în încercarea de a încuraja inovaţia ştiinţifică. în consecinţă, ia naştere un nou tip de fotografie documentară. Vizibil marcată de dinamică, Berenice Abbott, surprinde pentru MIT (Massachusetts Institute of Technology) o serie de fenomene ce ţin de transmisia luminii, mişcarea apei, a obiectelor în aer, o serie de imagini ce redau în etape perceptibile, mişcări pe care altminteri le-am lua ca atare. Fascinaţia ei pentru estetica acestor experimente ştiinţifice este redată în fotografii alb-negru ce îmbină fotografia de tip documentar cu cea a compoziţiilor abstracte.

După 93 de ani de viaţă, Berenice Abbott lasă în urma sa o operă inegalabilă: lucrări teoretice, activităţi didactice, noi instrumente şi tehnici fotografice, cadre surprinzând momente unice în istorie, un drum nou în istoria fotografiei.

Pentru mai multe informaţii despre expoziţia deschisă la Paris, puteţi accesa: www.jeudepaume.org

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0