Expoziţie cu lucrările studenţilor de la École Chaillot
Ca în fiecare an, École Chaillot prezintă lucrările studenţilor din anul 2 la DSA (Diploma de Specializare în Arhitectură) – Arhitectură şi Patrimoniu. Atelierele din anul şcolar 2009 – 2010 au fost realizate în Franţa şi China. Întregul studiu a fost sintetizat în 50 de panouri, expuse în perioada 20 noiembrie 2010 – 11 ianuarie 2011, în cadrul Cité Chaillot.
Pentru formarea specialiştilor în patrimoniu, acest tip de exerciţiu este un instrument pedagogic important, întrucât implică un studiu pe teren, propice pentru dezvoltarea culturii diagnosticării patrimonului, un suport necesar pentru a propune, în consecinţă, intervenţii, în vederea transmiterii moştenirii arhitecturale generaţiilor viitoare.
Atelierele se desfăşoară pe întreaga durată a celui de-al doilea an. Studenţii lucrează în echipe, analizând edificii sau situri de interes pentru patrimoniul construit, ce prezintă o complexitate arhitecturală deosebită, stratificare istorică bogată şi tipuri diferite de degadare.
Studiul se realizează în patru faze: analiza contextului la faţa locului, unde studenţii descoperă îndeaproape edificiile şi perimetrul de studiu, adunând cât mai multe informaţii necesare pentru diagnosticul final; studiu în atelier, unde sunt structurate materialele acumulate în etapa anterioară, în vederea stabilirii unei cronologii relative şi a unui diagnostic complet; săptămâna intensivă, în cadrul căreia, pe baza diagnosticului, sunt definiţi parametrii de intervenţie, punându-se bazele proiectelor de conservare, restaurare şi valorificare a siturilor şi expunerea unor propuneri concrete, marcate de expoziţii şi dezbateri publice.
Subiectele de studiu ale promoţiei 2008 – 2010 au implicat contexte diferite, din Franţa, în Parcul natural regional Loire-Anjou Touraine, la Saumur, vestigiile abaţiei Saint Florent şi Biserica Saint Hilaire des Grottes şi la Chinon, Hotel Bodard de la Jacopière şi Hotel Pirondeau şi China, la Liang, Piaţa Operei din cartierul Guanyin, o locuinţă urbană din cartierul Nanqianbao şi Templul Yuan Shen.
Atelierele au fost coordonate de Véronique Villaneau – Écalle şi supervizate de Benjamin Mouton, Gilles Séraphin, Florence Babics, Dominique Larpin, ştefan Mănciulescu, Alain Vernet, din partea Ecole Chaillot şi Shao Yong, Zhang Peng, Zhou Jian, din partea Universităţii Tongji.
În perioada următoare, expoziţa va fi itinerată în Franţa şi în străinătate.
Mai multe informaţii sunt disponibile aici.