fbpx

Expozitie de icoane Toma Chituc

Deschisă în seara de 3 decembrie, ziua în care Librăria Bizantină sărbătorea zece ani de la înfiinţare, expoziţia Toma Chituc a adus în atenţia publicului o nouă etapă de lucru a artistului în formula icoanelor pe pânză. Evenimentul reprezintă cea de-a doua expoziţie personală şi mărturiseşte despre traseul început în urmă cu şase ani, alături de istoricul de artă Vladimir Bulat. Ca şi în 2007, icoana Bunei Vestiri a prefigurat, şi de această dată, apropierea de un mare praznic ca şi întâlnirea cu stadiul actual de lucru al iconarului.

Expozitie de icoane Toma Chituc

Toma trebuia să se despartă de implicarea de fi pictor, pentru a se deda cu totul dăruirii de a fi iconar. Mi-am dat seama că ceea ce face el în materie de pictură puteau să facă şi alţii şi că, ceea ce am descoperit de fapt în urmă cu un an la Simpozionul de Iconografie de la Mogoşoaia, ceea ce face el în icoane, în iconografie, în acest domeniu, nu este chiar dat oricui să facă. Şi mai ales aşa, cum o face el. Iarăşi un lucru pe care ieri l-am descoperit este faptul că tot ce vedeţi aici este pictură pe pânză. Este iconografie pe pânză. Ai zice, până la urmă, de ce pe pânză? De ce nu pe lemn? Cu asta ne-am obişnuit, asta am văzut de-a lungul vremii… Am meditat pe îndelete la lucrul acesta. Mi-am dat seama în fapt, şi Toma m-a ajutat să înţeleg până la capăt, poate, lucrurile, şi anume că nu suportul este cel care face iconografia ci implicarea iconografului, implicarea celui care se apleacă întru zugrăvire asupra acestui suport. (…) Asistăm astăzi la, nu i-aş spune naşterea, ci la afirmarea de fapt a unui iconograf de mare forţă şi stăpân pe un tip de imagine care ne convinge că iconografia este de fapt ceva foarte viu, ceva deosebit de actual, ceva foarte prezent şi că ceea ce el ne propune poate fi un model iconografic viabil pentru epoca în care trăim, dar, de ce nu, şi pentru epocile care vin. Pentru că, sunt absolut convins de asta, aşa cum Hristos este pururea viu, tot aşa şi iconografia, care ni-L arată, care ni-L aduce în faţă, revelat, trebuie sa rămână vie. Să ne bucurăm de aceşti oameni cu care suntem contemporani şi zic eu să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu ca astfel de lucruri să ne fie cât mai mult timp aproape. Lângă noi. (…)” (Vladimir Bulat, extrase din Un parcurs de la declamaţie la revelaţie, textul de deschidere a expoziţiei, 3 decembrie 2013)

Expozitie de icoane Toma Chituc

Spaţiul în care anul acesta, aproape de finalul său, se aşează lucrările lui Toma Chituc adaugă un aspect esenţial: acela al legăturii intime dintre icoană şi spaţiul în care este arătată public. Locul expunerii este, la rândul său, lucrător, fiind de fapt intermediarul cel mai onest între public, imagine şi artist. Prin manifestările pe care le organizează sau le găzduieşte, prin tipul anume de carte prezent aici, prin oamenii pe care îi aduce alături, Librăria Bizantină reuşeşte să construiască, într-o permanentă devenire, un astfel de loc.

Până în 6 ianuarie, icoanele lui Toma Chituc vă aşteaptă să descoperiţi mai mult decât o privire de ansamblu asupra atelierului, mai consistent decât provocarea suportului de pictură – spaţiul în care o icoană poate vorbi privitorului împreună cu tot ceea ce o constituie şi o reprezintă.

Câteva dintre lucrările expuse nu sunt încă finalizate. Pe parcursul desfăşurării evenimentului, artistul le va lua, pe rând, la atelier, le va termina şi le va readuce pe simeză. Vă invităm aşasar să urmăriţi anunţurile noastre pentru a le revedea şi pentru a ne reîntâlni!

Expozitie de icoane Toma Chituc

Toma Chituc (n. 1978), hurezean la origine şi plecat în Bucureşti odată cu începerea studiilor de specialitate la Liceul de artă ”Nicolae Tonitza”, a absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti la clasa profesorului Viorel Grimalschi (2002). Mai târziu a început lucrul în zona artei religioase, fie urcând pe schelele de pe şantiere de pictură, fie coborând în intimitatea atelierului, într-o mişcare continuu alternantă şi subtil hrănitoare. A participat la expoziţii de grup şi saloane de artă creştină, precum şi la prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Pictură Bizantină (organizat de Librăria Bizantină în primăvara 2013) şi la atelierul deschis Iconari în Otopeni (toamna 2013).

Librăria Bizantină – un centru cultural polivalent în centrul Bucureştiului, care încearcă să cuprindă cât mai multe domenii – literatură, pictură, icoană – plecând de la cultura teologică. O librărie care vrea să cultive frumosul şi calitatea, rigoarea şi preţiozitatea, pentru că acestea sunt coordonate ale darului. Am aşezat conceptul de dar la temelia demersului nostru, cu convingerea că darul actualizează relaţia interpersonală ca expresie a iubirii, iar iubirea, la rândul ei, este izvorul şi garanţia calităţii şi a preţiozităţii! La urma urmei: Atât iubeşti, cât dăruieşti!

Pentru mai multe informatii vă invităm să accesaţi:

icoanetomachituc.blogspot.ro // facebook/gabrieltoma.chituc

www.librariabizantina.ro // facebook.com/librariabizantina


Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0