fbpx

Extindere – eveniment și spectacol

Strada Hermann Oberth este cea care dă numele casei HO. Situat în Cartierul Astra, o zonă dormitor a Brașovului pentru fostele uzinele „Steagul Roșu” și „Tractorul”, terenul este limita între două tipologii construite diferite: un țesut urban de densitate mică, alcătuit din case cu etaj din anii ’50, și cartierul de blocuri construite după anii ’60. Astfel, blocuri P+4 au vizavi case cu etaj, dar pe alocuri au fost inserate și blocuri (înalte chiar de P+10).

O casă compactă, cu un volum simplu și compartimentarea interioară judicioasă devine tema acestui proiect. Arhitecții de la Exhibit au păstrat valențele casei existente și au rezolvat două probleme majore: terenul mic și lipsa de lumină. Aproape o entitate reziduală, terenul acta ca o panglică în jurul casei așezate central. Vecinătățile prea apropiate lipseau casa de o iluminare naturală adecvată.

Compoziția spațială pro­pusă conține un nucleu care coagulează spațiile funcționale (bucătărie, baie, depozitare) și lasă spații libere împrejurul acestuia. O închidere perimetrală nediferențiată, realizată din elemente de sticlă de tip „U-glass” alternate cu ferestre cu geam clar oferă expresia arhitecturală și identitate casei. Un etaj „ușor”, luminos și liber a fost gândit în contrast cu casa veche compartimentată în „celule” clar delimitate de pereții portanți. Beneficiarii au refuzat de la bun început mansardarea, dorind înlocuirea șarpantei existente cu un etaj.

Conceput ca o cutie unitară, cu structură metalică ușoară, etajul se așază peste structura tectonică din zidărie portantă și beton a casei existente din parter. Principala calitate a extinderii este faptul că „aduce eveniment și spectacol într-o casă anostă încorsetată într-un cartier comunist”, declară echipa Exhibit Arhitectura.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0