fbpx

UPDATE Ubikubi Young Designers Award: OWN Clock, premiu special

UPDATE 23 februarie:

În urma reclasificării, juriul a acordat premiul special proiectului OWN Clock, propus de Iulian Badarau și Bogdan Lazar.

Poziția juriului: ,,Juriul a apreciat simplitatea și versatilitatea obiectului propus, fără a lua în considerare argumentația conceptuală ușor facilă și îndoielnică. Pentru un obiect de serie, s-au constatat unele modificări care vor trebui implementate.”

 

UPDATE 20 februarie:

Juriul UYDA a sesizat că proiectul STRAT, căruia i s-a acordat premiul II în cadrul acestei ediții, conține imagini prelucrate ale unui produs deja existent pe piață. S-a hotărât descalificarea proiectului și, implicit, retragerea premiului acordat lucrării.

Autorii proiectului susțin că imaginea folosită este însoțită de mențiunea „imagine orientativă” și că obiectul propus este diferit. Considerăm că mențiunea aceasta trebuia să cuprindă, în mod obligatoriu, autorul lucrării, producătorul și, dacă se cunoștea, fotograful. Termenul „imagine orientativă” este vag, în acest context, iar un concurs de design de produs presupune încorporarea unei idei/concept într-o formă care poate fi transpusă în realitate. Forma finală are, de asemenea, importanță în acest caz.

De asemenea, considerăm că asemănarea dintre cele două obiecte induce confuzie și, conform legii drepturilor de autor, va ridica probleme în cazul continuării demersului spre un produs de serie.

Juriul a apreciat tematica proiectului, reciclarea și upcycling-ul, însă credem că această idee trebuia să fie urmată de un studiu propriu, atent documentat al formei obiectului propus.

Mâine juriul va anunța rezultatele în urma reclasificării. Revenim cu informații!

* * *

Concursul de design de obiect lansat de Ubikubi și UniCredit Bank și-a desemnat câștigătorii. Aflată la a doua ediție, competiția se adresează tinerilor designeri și arhitecți și are ca scop sprijinirea tinerilor din industriile creative printr-o experiență de lucru complexă și practică, raportată în mod realist la piața de home&deco.

„Suntem Banca Minților Creative și asta de niște ani buni. Susținem inițiativa Ubikubi și al doilea an la rând pentru că noi credem cu tărie în potențialul tinerilor din România. Credem că este esențial să ai talent, dar nu și suficient. Ai nevoie de răbdare, de încredere și de muncă pentru a-ți transforma talentul într-o poveste reală de succes. Și de o bancă. În acest sens, ne dorim să fim o punte între mediul de business și industriile creative, să promovăm povești autentice și oamenii din spatele acestora și, împreună cu ei, să ajungem să dezvoltăm o piață sustenabilă de design românesc. Anul acesta am primit cele mai creative si mai pragmatice propuneri, deși au fost mai puține decât la prima ediție. Ne bucură acest lucru pentru că e o dovadă că acest concurs crește de la an la an”, declară Anca Ungureanu, Head of Identity and Communication UniCredit Bank România.

„Țin să-i felicit pe toți participanții. Anul acesta a fost mai dificil să alegem proiectele câștigătoare, martor fiindu-ne procesul de dezbatere mai îndelungat în faza finală, în mod special. Aș putea caracteriza această ediție ca fiind una cu lucrări mai pragmatice, mai clar îndreptate spre soluții realizabile. Mi-aș fi dorit să putem premia mai multe lucrări, dar, în viitor, vom iniția discuții cu câțiva dintre concurenți și vom încerca să testăm prin prototipare și viabilitatea propunerilor lor” – Dragoș Motica, Creative Director Ubikubi.

Locul I – BI.PE.DO., panouri fonoabsorbante
Câștigătorul celei de-a doua ediții UYDA este proiectul BI.PE.DO.
Panourile fonoabasorbante ca separatoare de spații sunt niște elemente din ce în ce mai mult folosite atât în spațiile rezidențiale, cât și pentru spațiile de birouri și cele publice. Juriul a apreciat versatilitatea familiei de panouri propuse, considerându-l un obiect care s-ar integra foarte bine în colecția Ubikubi, contemporaneitatea soluției și multiplele funcțiuni propuse.

Locul II – STRAT, taburet
Juriul a apreciat proiectul pentru că abordează o tematică extrem de actuală: upcycling-ul și reciclarea.
În industria modei, rapiditatea de producție necorelată cu o reciclare la fel de rapidă face din acest domeniu unul din cei mai mari poluatori ai planetei. Propunerile care încearcă să rezolve această problemă trebuie încurajate.

Locul III – CIREȘ, opritor de ușă
Soluția a impresionat juriul prin simplitate, jovialitate și costul mic de execuție.

Premiul special – 4/1. Set accesorii vin
Premiul special al juriului a fost acordat pentru modul în care proiectul integrează într-un singur produs desfăcătorul, picurătorul și dopul.

Premiile oferite câștigătorilor sunt: 1500 € pentru locul întâi, 750 € pentru locul doi, 500 € pentru locul trei și 250 € pentru premiul special. Proiectele câștigătoare vor fi prototipate și expuse în cadrul expoziției din cadrul Romanian Design Week 2018.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0