fbpx

Festivalul ARKA ’12 – Once upon a town!

ASAI (Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Iaşi) organizează în perioada 23 aprilie – 12 mai 2012 cea de-a III-a ediţie a festivalului de arhitectură şi artă ARKA (“Architecture Revolution Knowledge Art”) – un eveniment socio-cultural complex, bazat această dată pe tema “Once upon a town”.

Evenimentele se vor desfăşura pe două direcţii principale: practică – Workshop-uri şi teoretică – Conferinţe. ARKA înseamnă “Architecture Revolution Knowledge Art”, aceste patru cuvinte fiind de fapt premisele ce au dat naştere unui eveniment socio-cultural complex, unui festival de arhitectură şi artă.

Festivalul ARKA '12 - Once upon a town!

Architecture – principalul eveniment este workshopul de arhitectură, al cărui scop constituie realizarea unui pavilion care să dinamizeze peisajul urban autohton, astfel: 23-28 aprilie – workshop-ul de arhitectură paramatrică sub îndrumarea trainer-ului Andrei Răducanu, iar pe 7-12 mai – workshop-ul de asamblare a pavilionului.

Într-un peisaj urban monoton şi rutinat, pavilionul din cadrul workshop-ului de arhitectură reprezintă un contrapunct necesar, o tuşă de culoare pe un fundal autohton gri. Prin acest workshop se iniţiază ideea de micro-intervenţie urbană cu scopul de a răspunde cât mai direct nevoilor de socializare şi culturalizare a comunităţii existente. Designul pavilionului va fi elaborat în cadrul training-ului de arhitectură parametrică Rhinoceros şi Grasshopper ţinând cont de contextul istoric şi de spiritual, printr-o funcţie de tipul unui spaţiu expoziţional, ce va avea ca principal scop constituirea unui punct de interes pentru trecători, printr-o încercare de a le stimula imaginaţia şi de a-i invita să participe la evenimentele festivalului.

Într-un plan secund, se va desfăşura expoziţia urbană de proiecte a tinerilor studenţi arhitecţi în perioada 5-12 mai, situată în Piaţa Unirii.

Festivalul ARKA '12 - Once upon a town!

Revolution – se va realiza prin intermediul info-point-urilor, sub forma a trei construcţii temporare, plasate în zone-cheie ale oraşului: str. Ştefan cel Mare, pietonala Lăpuşneanu, Univeristatea de Medicină şi Farmacie, în zilele de 3, 5 şi 5 mai.

Knowledge – cuprinde conferinţele susţinute zilnic în perioada 7-12 mai de personalităţi iconice în domeniul arhitecturii pe plan local şi naţional şi are ca scop responsabilzarea populaţiei prin asumarea spaţiilor create.

Conferinţele se mulează pe etapele acestui demers analitic, debutând cu un studiu asupra oraşelor în vremuri vechi, atât din punct de vedere arhitectural, urbanistic, cât şi socio-cultural. Revitalizând construcţii şi realităţi existente “once upon a town”, ne propunem să redescoperim împreună sit-uri, locaţii şi orice fel de formulare spaţială cu potenţial. Sesiunile de conferinţe propun o perspectivă comparativă, o analiză detaliată a peisajului urban actual, abordând teme de infrastructură, implicaţii psihologice şi chiar educaţionale pe care orice modus vivendi urban îl presupune.

Art – vor fi iniţiate workshop-uri de scenografie 6-10 mai (punerea în valoare a potenţialului străzii Lăpuşneanu) şi workshop-uri de fotografie 8-12 mai, finalizate cu expoziţii, precum şi proiecţiile outdoor (reinventarea geometriei faţadelor clădirilor de pe pietonala Lăpuşneanu prin proiecţiile video).

Festivalul ARKA '12 - Once upon a town!

Tema “Once upon a town” va fi materializată digital prin workshop-ul de fotografie. Demersul teoretic al acestei activităţi se va constitui din 3 zile de training susţinut de o echipă de doi fotografi profesionişti. Trainingul va avea la bază prezentarea tehnicilor adecvate fotografiei de arhitectură, urmând apoi demersul practic, prin care participanţii vor studia, analiza şi aplica noile cunoştinţe într-un maraton de fotografie în oraş, vizând arhitectura şi peisajul urban. Vernisajul expoziţiei se va adresa unui public larg, confruntat cu experienţa directă cu mediul urban.

Workshop-ul de scenografie urmăreşte punerea în valoare a potenţialului străzii Lăpuşneanu, atât prin scenografie, regie, montaj, cât şi prin proiecţiile pe întreg frontul stradal. Sub îndrumarea directă unui regizor local participanţii acestui workshop vor dobândi cunoştinţe legate de regie, punerea în scenă, organizarea decorului, transmiterea mesajelor prin intermediul teatrului.

În spiritul sincretic de a transmite ideile festivalului, workshop-ul de scenografie se va concretiza prin punerea în scenă a unei piese de teatru, jucată de către participanţii workshop-ului pe strada Lăpuşneanu, pe o scenă temporară. Regia se va situa pe aceeaşi direcţie tematică urmarită de întregul festival, aceea de a sublinia responsabilitatea individului asupra spaţiului pe care îl modelează mai mult sau mai puţin conştient.

Proiecţiile Outdoor, ca parte importantă a festivalului, accesibilă publicului larg, se concretizează prin proiecţii video de mari dimensiuni, alcătuite cu ajutorul elementelor vizuale şi acustice folosite ingenios împreună. Cu ajutorul videoproiectoarelor si a programelor de modelare 3D video, geometria faţadelor va fi reinventată în spirit ludic, astfel ca spectacolul luminilor, al spaţiului, scenografia, dinamismul, cât şi muzica vor încânta spectatorii.

Mai multe detalii pe http://arka.asai.ro/.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0