fbpx

„Ficțiunile arhitecturale” ale lui Christophe Benichou

Christophe Benichou e un tânăr arhitect francez care crede într-o arhitectură „narativă și senzorială”, o arhitectură care creează (și bulversează) sensuri, la granița delicată – dar generoasă – dintre ceea suntem și ceea ce ne-am dori să fim.

În 2015 a început să lucreze la o serie de proiecte posibile – Ficțiuni arhitecturale – imaginând experimente ce reinterpretează forme și spații arhitecturale arhetipale, cum ar fi peștera, habitatul nomad, casa urbană sau belvederea. Sunt construcții virtuale de cele mai multe ori inspirate de specificitatea unui loc anume și care proiectează noi posibile relații ale individului cu mediul său. Designul minimalist, radical, esențializat și deseori eliptic creează premisele unei apropieri și a unei resemantizări din partea privitorului.

Christophe Benichou mărturisește că exercițiile din seria de față aduc un elogiu imaginației și sensibilității arhitecturale.

Iată câteva dintre proiectele gândite în cadrul Ficțiunilor arhitecturale:

  • „Sesam”, monolitul singuratic și introspectiv, plasat în imensitatea deschisă a deșertului, reinterpretare contemporană a sanctuarului și a ruinei. Cavitățile sale orientează subtil lumina și umbra, fără a oferi o privire directă către exterior.

wchristophe-benichou-architectures-sésame-1b

  • În contrapunct, a apărut proiectul „Zidul de lemne”, care dislocă material dintr-o uriașă structură naturală solidă. Inspirat dintr-o drumeție montană, zidul devine, dintr-un obstacol ce blochează privirea asupra peisajului, o construcție deschisă, transparentă, în care golul colonizează spațiul plin și estompează granițele.

wchristophe-benichou_wall-of-logs-1C

  • Imaginată ca un spațiu de relaxare pe creasta celui mai reprezentativ munte din regiunea Montpellier, Pic Saint-Loup, „cutia din vârf” stă suspendată în buza prăpastiei, îmbrățișând peisajul spectaculos și invitând totodată drumeții și aventurierii să contemple abisul, vertijul, imensitatea naturii. Locul oferă o panoramă generoasă, către un orizont ce cuprinde deopotrivă Marea Mediterană și Munții Cevennes.

wTip-box_bird-eye

Alte proiecte ale arhitectului Christophe Benichou, inclusiv film de animație arhitecturală, puteți descoperi aici.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0