fbpx

FORÆVA, rochia unui basm viitor

Colaborarea dintre un designer și un arhitect poate avea rezultate care dau o nouă nuanță ideii de anti-minimalism. Mai ales când mitologia se intersectează cu tehnologia și cu o viziune futuristă în faldurile unei rochii. Fashion designerul Lana Dumitru și arhitectul Vlad Țenu au fondat FORÆVA, un laborator de design multidisciplinar care își propune să atingă prin viitoarele creații domenii precum moda, bijuteria, arhitectura și designul de produs. Primul produs al acestei misuni asumate de reinventare a meșteșugului digital și principala piesă a unei colecții care urmează să fie lansată în curând este o rochie din cristal. Din nu mai puțin de 25 000 de cristale Swarovski. Punctul de pornire a fost un motiv popular întâlnit pe un covor românesc reconstruit digital care a fost transpus în realitatea unei rochii multicolore, prin „magia” designului algoritmic și a fabricației digitale.

lana_dumitru__vlad_tenu_foraeva_101

Mesajul pe care designerul și arhitectul și-ar dori să îl transmită rochia, care pare a fi cea a unui basm al viitorului, este unul al speranței continuării tradiției și identității culturale prin intermediul reinterpretării tehnologice. Rochia este și purtătoarea unei posibilități bazate pe o aluzie la Eva primordială: liniile sale sculpturale ar putea constitui stilul unei viitoare Æva, o femeie care ar duce tradiția mai departe într-o paradigmă galactică pe care ne-o putem numai imagina.

Pentru concretizarea acestei viziuni a modei viitorului au lucrat 15 oameni timp de șase luni. La senzația de fluiditate geometrică a siluetei sculpturale a rochiei s-a ajuns cu ajutorul unor metode noi de asamblare a cristalelor Swarovski, interconectate. Aceasta au și rol de pixeli tridimensionali al căror colorit oferă senzația unor basoreliefuri organice. Rochia devine astfel un mozaic viu, eclectic, aproape un organism viu care se mișcă într-o estetică a viitorului.

Vezi rochia în mișcare AICI.

Model: Andra Mirona Axentoi.

Articol apărut în igloo #183 apr-mai 2018

3D model.3dm

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0