fbpx

Future Studio. Wrap House

Proiectul iniţiat de Future Studio se înscrie într-o serie de proiecte unde restricţiile pot declanşa un mod nou de a gândi spaţiul de viaţă. Amplasată într-un cartier rezidenţial din Hiroshima şi înconjurată din toate părţile de construcţii, Wrap House propune o soluţie inedită: un vid interior ce devine o adevărată fântână de lumină în raport cu spaţiul interior şi un zid ce îmbracă întreaga construcţie pentru a oferi intimitate şi o nouă interpretare a spaţiului. Un rol deosebit de important îl joacă lumina naturală, de care proiectul profită din plin, generând un ritm natural al locuirii.

Text: Future Studio / intro: Sabin Borş
Foto ©: Toshiyuki Yano

WRAP HOUSE grupează şi îmbracă trei elemente – lumina soarelui, simţ spaţial şi intimitate – pentru a îmbogăţi spaţiul de viaţă.

Terenul este amplasat într-un cartier rezidenţial de apartamente din sud-vestul oraşului Hiroshima. Deoarece terenul este înconjurat de case din toate părţile, una dintre acestea învecinându-se direct cu limita terenului, a fost necesară gândirea unui aranjament arhitectural particular.

Pentru a crea un spaţiu larg şi luminos care să protejeze totodată intimitatea proprietarilor în ciuda restricţiilor terenului, un zid îmbracă întreaga suprafaţă a terenului generând un „vid” pe latura nordică ce respectă proporţiile suprafeţei construite permise. Spaţiul de viaţă orientat spre nord este extins cu ajutorul unei terase amplasată lângă parcare şi cu faţa către strada dinspre nord. În plus, datorită condiţiilor de iluminare naturală necesare casei de lângă, arhitecţii au ales un acoperiş ascuţit şi un perete în formă de V care să înconjoare „vidul” pe latura estică. Prin urmare, lumina soarelui pătrunde în vidul astfel creat în timpul dimineţii, generând o „fântână de lumină naturală”. Lumina colectată este reflectată de un perete alb şi iluminează discret camera. Dimineaţa devreme, lumina soarelui pătrunde în vid dinspre est. Pe măsură ce soarele se ridică, lumina pătrnde prin fereastra superioară, iar atunci când soarele începe să apună, lumina pătrunde prin luminatoare.

În acest fel, pe măsură ce lumina pătrunde şi îşi schimbă intensitatea de la răsărit la apus, spaţiul îşi schimbă atmosfera în ritmul natural al timpului. La căderea nopţii, peretele tăiat diagonal îşi face simţită prezenţa, odată cu dispariţia peisajului din jur. Un spaţiu diferit în funcţie de timpul zilei este astfel creat.

Spaţiul vid de la exterior este perceput ca o extensie a spaţiului interior, în vreme ce peretele care îmbracă terenul oferă protecţia intimităţii spaţiului rezidenţial în raport cu împrejurimile şi crează impresia de spaţios. Cerul poate fi văzut din baia de la primul etaj, în vreme ce maşina poate fi supravegheată din dormitorul principal.

Atât intrarea pentru rezidenţi cât şi cea pentru maşină este orientată către strada dinspre nord şi este formată dintr-o parte a peretelui ce poate fi deschisă şi închisă, oferind acces în spaţiul vid. Cerul încadrat de un zid diagonal se extinde către vârful ascuţit al peretelui şi un frasin cu înălţimea de 6 m pătrunde prin terasa aflată la etajul superior. Cu toate că această zonă tampon de pe latura nordică nu a fost inclusă în planul legal al construcţiei, ea joacă un rol deosebit de important în maximizarea potenţialului locaţiei.

Definită de vidul dinspre latura nordică, WRAP HOUSE este o propunere pentru un nou stil arhitectural rezultat în urma restricţiilor.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0