fbpx

Futurium Berlin – o sursă de energie la propriu și la figurat

Futurium Berlin, proiectat de echipa de arhitecți de la Richter Musikowski, este o dotare publică cu un buget impresionant: 58 000 000 de euro. Performanțele ansamblului califică această intervenție arhitecturală în rangul de Smart Habitat, clădirea funcționând ca o sursă de energie la propriu și la figurat.

Partiul arhitectural a răspuns cu acuratețe temei date de dezvoltator: crearea unui spațiu contemporan și vibrant pentru expoziții și evenimente orientate spre viitor.

scre_000330964

Amplasamentul ofertant, situat chiar în miezul orașului Berlin, a determinat o volumetrie distinctă și o „permeabilitate” publică a registrului apropiat de pământ. Situat între Spree Riverbend, gara centrală din Berlin și spitalul Charité, Futurium își creează identitatea sculpturală în acest ansamblu, îmbogățindu-l și conferindu-i o nouă pulsație.

Pe cele două laturi principale ale clădirii, două spații publice sunt definite prin retragerea clădirii față de aliniamentul urban. Clădirea aduce un plus de energie orașului, aceasta atingând prin performanța de consum redus și generator de energie statutul „BNB-aur” în domeniul durabilității.

Gândită încă din proiect pentru a fi utilizată dominant ca loc public deschis, ca spațiu pentru o varietate de prezentări, misiunea funcțională a Futurium-ului este aceea de platformă. Spațiul său încurajează și promovează dialogul dintre cercetare, dezvoltare și cetățeni.

scre_000319302

Lumile viitoare expuse în interior lasă vizitatorii să se conecteze cu realitatea lumii exterioare prin intermediul a două fațade structurale de sticlă de mari dimensiuni, realizate din sistemul de profile din oțel VISS SG de la Jansen. Fațada este alcătuită dintr-o rețea reticulară de panouri în formă de diamant. Un efect strălucitor acompaniază exostructura clădirii indiferent de vreme și lumina naturală. În condiții de iluminare constantă, panourile exterioare generează o imagine luminoasă – și într-un fel luminiscentă – a cărei frumusețe surprinde.

Structura interioară a ansamblului este împărțită în trei mari sfere – Laboratorul „Futurium” din nivelul subteran, „Forumul” – alcătuit dintr-o înlănțuire de spații amplasate la parter. Expoziția permanentă se află la etajul superior și se numește „Cloud”. O pasarelă publică amplasată pe acoperișul ansamblului, cu vedere spre oraș și spre zonele fotovoltaice mari, se numește aproape romantic Skywalk.

Proiectul a fost distins cu: „Deutscher Fassadenpreis 2018” – mențiune; „DAM Preis 2019” – shortlist; „Deutscher Nachhaltigkeitspreis” – unul din cei 3 finaliști; „Heinze Architekten Award – BIM, 2018”; „Bauwelt Preis 2019 first works”; „Mies van der Rohe Award 2019” – nominalizare.

Proiect: Futurium BERLIN; Amplasament: Berlin, Germania; Client: Bundesanstalt für Immobilienaufgaben, Berlin; Utilizator: Futurium GmbH, Berlin; Suprafața construită desfășurată: 14 007 mp; Arhitect: Richter Musikowski; Contractor Principal: BAM Deutschland AG; Structură: SchüSSler-Plan Ingenieursgesellschaft mbH, Berlin; Arhitectură peisajeră: architektur + landschaftsarchitektur, Berlin; Verificare inginerie structurală: IB BauArt, Berlin; Fizica construcției: WSGreen Technologies GmbH, Stuttgart; Müller BBM GmbH, Berlin; Electrice: Prinzing Elektro-technik GmbH, Frankfurt a. M.; Concept rezistență la foc: hhp Ingenieure für Brandschutz GmbH, Berlin; Consultanță fațade: ARUP Deutschland GmbH, Berlin; Schütz Goldschmidt Schneider (SGS); Iluminat artificial: Realities United, Berlin; Arhitectură de interior: Raumkonzepte + Interior Design I Zauleck, Berlin; Consultant pentru accesibilitate: Ellen Müller, Sachverständige Design for All, Berlin; Finalizat: 2017

Proiect prezentat în igloo #188 / feb-mar 2019

profile_fb_188

L.E.: Muzeul Futurium din Berlin a fost inaugurat și deschis publicului în septembrie 2019.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0