fbpx

Galeria de artă Sperone Westwater din New York

Text: Luiza Hanc
Foto: Nigel Young, Foster + Partners

Noua galerie de artă Sperone Westwater din Bowery, New York, este răspunsul oferit de Foster + Partners unei provocări urbane, cu o problematică delicată. Situl îngust, dezvoltat pe mai puţin de 240 de metri pătraţi (25 x 100 picioare) pe care urma să ia formă viitoarea clădire a ghidat arhitecţii înspre o soluţie care să utilizeze inteligent orice suprafaţă disponibilă. Pe de altă parte, amplasarea sa într-una dintre metropolele cele mai dinamice ale lumii trebuia reflectată de soluţia arhitecturală, capabilă să devină un reper urban uşor recognoscibil de locuitori.

Galeria de artă Sperone Westwater din New York

Principiile după care funcţionează de obicei muzeele şi celelalte clădiri de gen – şi care se traduc spre exterior într-o anumită formă – au fost temeinic redefinite de această galerie, în care unul dintre spaţiile expoziţionale se mişcă nestingherit de sus în jos, în spatele peretelui cortină dinspre stradă. Elementul central şi inedit al proiectului este tocmai compartimentul mobil dezvoltat pe aproape întreaga lăţime a construcţiei, care glisează între cele cinci niveluri de expoziţie publică într-un ritm lent, perceptibil la scară urbană. Acest element poate fi folosit în sine ca spaţiu de prezentare, poate fi „parcat”, completând suprafeţele interioare deja organizate, sau văzut pur şi simplu ca punte de parcurgere graduală a întregii scenografii, reinventând total conceptul de circulaţie verticală aferentă unei galerii de artă.

Galeria de artă Sperone Westwater din New York

Altfel, regulile programului au fost mai mult sau mai puţin adaptate contextului şi temei cerute de Sperone Westwater. Parterul are înălţime dublă (peste 8 metri), primind lumină printr-un acoperiş de sticlă, iar terasa cu sculpturi a fost orientată către un parc, în partea din spate a sitului. Partea publică a galeriei, incluzând mezaninul, se opreşte la etajul al patrulea, care, alături de următorul, adăposteşte expoziţii particulare. Retragerea de front de deasupra marchează amplasarea „mecanismelor” prin care galeria poate să funcţioneze: încăperile administrative şi, cele mai de sus, spaţiile tehnice.

Galeria de artă Sperone Westwater din New York

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0