fbpx

Gleis 21. Locuire și proiectare colectivă

În proiectul Gleis 21, arhitectură este modelată de comunitate și viceversa. Co-locuirea trece dincolo de simpla împărțire a aceleiași locații, adăpostindu-se în numeroase spații nuanțate între comun și privat, între exterior și interior. 

Motto-ul „Construim calea împreună” al Gleis 21 s-a materializat prin proiectarea participativă, viitorii rezidenți fiind implicați în tot procesul, de la felul de așezare în loc al dezvoltării urbane și până la alegerea prizelor. Clădirea se poziționează în cartierul Sonnwendviertel, pe o lungă parcelă prinsă între alte două construcții, fiind nevoită să scoată maximul dintr-o bară compactă de locuire și să își asume mai mult decât simplul rol rezidențial. Ceea ce a și reușit.

Proiectul s-a construit pe trei idei-stâlpi: „a trăi în solidaritate”, „a-ți îngădui în mod inteligent o viață bună” și „a crea cu suport media”. Solidaritatea se manifestă în felurite moduri, de la simple servicii de cartier, la Fondul Comun de Solidaritate și până la colaborarea cu o asociație de ajutorare a refugiaților, prin care li se pot oferi acestora anumite apartamente din complex. Media intervine în proiect pentru a contura un cadru cultural și social dinamic, prin parteneriate cu Radio Orange, Okto TV and Stadtkino Wien (cinema) care activează parterul clădirii și întreaga dezvoltare rezidențială cu spectacole, proiecții, concerte, lecții pentru copii. La acestea se adaugă și o mică școală de muzică, ce face să vibreze blocul și împrejurimile.

_DSC2113_exp_A4

Zonele comune reprezintă, desigur, punctele forte ale proiectului, care îmbogățesc experiența locuirii și oferă spațiu utilizabil individual și împreună, la nivelul subsolului, parterului și pe terasă, prinzând ca într-o menghină miezul locuibil între. Bucătăria comună, grădina comunitară, librăria, sauna, atelierele și sala de fitness se adaugă parterului multifuncțional, flexibil.

_DSC1947_59_exp_A4

Spațiile comune cele mai importante rămân însă cele create de cursive – spații intermediare, captive între exterior și interior, la granița dintre expus și intim. Acestea sunt cele mai expresive elemente ale fațadei, prin mișcarea imprimată de scările de acces la fiecare nivel, dar și datorită faptului că locuirea dinăuntru se revarsă în afară pe acest coridor, populat cu felurite obiecte domestice. Pasajele deschise sunt contrabalansate pe celelalte laturi de balcoane generoase care deservesc apartamentele.

Printre punctele pe care le țintește Gleis 21 este și locuirea sustenabilă și consumul minim de energie, obținute printr-o construcție hibridă ce îmbină lemnul lamelar și betonul pentru structură și panouri prefabricate din lemn pentru închideri. Proiectarea modulară eficientă permite diferite permutări sau combinări ale unităților de locuit și adaptări la interior.

PROIECT: Gleis 21; AMPLASAMENT: Sonnwendviertel District, Viena, Austria; SUPRAFAŢA TOTALĂ: 1.691 mp; SUPRAFAŢA UTILĂ: 3.886 mp; ARHITECTURĂ: Einszueins Architektur; ECHIPA: Markus Zilker, Francesca Bocchini, Annegret Haider, Victoria Marek; COLABORATORI: Realitylab; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: YEWO LANDSCAPES GmbH; FINALIZAT: 2019; PREMIU: Nominalizare EU Mies Award 2022 

Articol publicat în Dosarul din igloo #205 / decembrie 2021 – ianuarie 2022 / Viena. Locuinţe sociale

igloo_205-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0