igloo habitat & arhitectură / #153 / sep 2014

Sumar

Articole

Revista pe scurt

agenda / Iubitafizica – poezia supranaturalului decodată de păpuşi în mărime naturală

Pe altarul unui hei-rup artistic de polenizare încrucişată, Iubitafizica lui Iulian Tănase a trecut hopul unei chete de crowdfunding, la iteraţia teatrală. Pus în scenă de Lightwave Theatre în premieră la Godot, spectacolul ne sfătuia din blocstarturi să „nu adormim în scaun decât pentru a visa cu ochii deschişi”. Slabe şanse!

agenda / O idilă de-o vară – Anonimul din Deltă, cuceritor şi în Metropolă

La cea de-a 11-a ediție a Festivalului de Film Independent Anonimul, transplantat în decor capitalier, pariul organizatorilor a fost câştigat: în Arena Verde Stop, o întindere de verde cuibărită în mijlocul junglei de ciment, s-au înghesuit cu succes visele de evadare ale curioşilor care nu avuseseră imboldul să dea o şansă pachetului filme-şi-ţânţărime până acum. Când viața îți servește lămâi, jonglează cu ele!

agenda / Deconstrucţiile lui Valentin Rozsnyai

Anul trecut, La Zagreb, cu ocazia expoziţiei internaţionale de picturi inspirate din opera lui Picasso, Valentin Rozsnyai câştiga marele premiu. Nu este deloc surprinzător, întrucât faţă de alte lucrări, direct inspirate din stilul marelui artist de a fragmenta şi reconstrui figurile şi obiectele, în pictura sa întâlnim fragmentări geometrizante care au o evidentă amprentă personală: ample, contrastate cromatic, cu o recompunere proprie.

agenda / Congresul UIA Durban 2014. Architecture Otherwhere

Organizat la fiecare trei ani încă de la înfiinţarea UIA la Laussanne în 1948, Congresul Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor a ajuns la cea de-a 25-a ediţie. Gazda de anul acesta a fost oraşul sud-african Durban care, în perioada 3-7 august a adunat peste 5 000 de delegaţi ai organi­zaţiilor profesionale din toată lumea şi 1 000 de studenţi arhitecţi.

agenda / Bernard Zehrfuss. Poetica structurii (1911-1996)

Cité de l’Architecture et du Patrimoine deschide prin expoziţia „Bernard Zehrfuss. Poetica structurii” o serie de expoziţii dosar în cadrul galeriei de arhitectură modernă şi contemporană, destinate a fi o prelungire tematică a expoziţiei permanente şi o valorizare a colecţiilor documentare prea fragile pentru a fi expuse pe termen lung.

proiecte / Kiseleff 16

Povestea și realizarea acestei vile sunt simple: o întâlnire, o poveste de viaţă, o însoţire, dar nu una oarecare. Proiectul Kiseleff 16 și-a propus să reveleze și să prelungească istoria locului, să deslușească și să interpreteze ritmul acestuia, pentru ca mai apoi să-l reinventeze și să-l perpetueze insesizabil. Proiectul propune o clădire nouă în carcasa existentă, istoric datată.

dosar / Vivaci Guarda

Spre deosebire de Emporia, acolo unde forma inedită a intrării imprimă clădirii o dinamică unică, Vivaci Guarda a fost conceput ca un nod comunicant între mai multe spaţii, care să păstreze totodată caracterul istoric al oraşului Guarda din Portugalia. Aflat la intersecţia dintre centrul istoric al oraşului şi expansiunea urbană întreruptă a anilor 1980, complexul este inserat ca o adevărată poartă discretă între diferite structuri, nivele şi tranziţii, păstrând totodată echilibrul urbanistic şi stilistic al zonei.

dosar / Atoll

O poartă către oraș. Simplă, dar sugestivă, aceasta a fost principala cerinţă de temă căreia Antonio Virga şi Vin­cent Parreira au fost nevoiţi să îi răspundă atunci când au proiectat Atoll, un centru comercial impresionant, situat la marginea oraşului Beaucouzé. Mallul îşi trage seva din vechea Agora grecească, punct important al cetăţii, încărcat, dincolo de caracterul comercial, cu varii semnificaţii sociale.

design / Piese sculpturale din lemn, semnate Alexandru Dăbuleanu

La capitolul piese de mobilier nu sunt prea multe noutăţi de design românesc. Am reţinut însă piesele semnate de Alexandru Dăbuleanu, descoperite la începutul verii, pentru forma lor sculpturală, cu linii curate, simple. Alexandru este student în ultimul an la Facultatea de Arhitectură, din Bucureşti. Prima întâlnire cu creaţiile lui s-a întâmplat în cadrul Romanian Design Week, spre începutul verii.

design / Wherever Crafts and Furniture

Ghidându-se după maxima designului ca limbaj universal, Irina Lipan şi Simona Carapet au pus bazele unui nou studio de design la sfârşitul anului 2013, axat pe linii curate, simple, materiale durabile şi ceva în plus. Am stat de vorbă cu duoul care se recomandă sub numele Wherever Crafts and Furniture despre ce le inspiră, ce înseamnă să îţi faci loc pe scena de design de obiect românească şi planuri de viitor.

design / 94 Greenwich Avenue

Steven Holl a devenit alegerea evidentă pentru amenajarea Editions de Parfums New York. „Mi-am dorit să lucrez cu cineva care cunoaşte şi înţelege West Village, poate chiar cu un arhitect newyorkez. Cu un artist al cărui stil să contrapuncteze armonios clădirea istorică existentă. Cu un arhitect de top, dar al cărui birou să fie organizat astfel încât să pot discuta direct cu el şi nu prin intermediul unui batalion de asistenţi. Şi mi-am dorit, la fel ca în cazul parfumurilor casei, o imagine care să nu se demodeze.” (Frederic Malle)

Arhiva

2016:

2015:

2014:

2013:

2012:

2011:

2010:

2009:

2008:

2007:

2006:

2005:

2004:

2003:

2002:

2001:

5 RON sau abonează-te

Abonare newsletter vezi arhiva

Apariţii editoriale vezi toate cărţile