fbpx

Hotel şi centru pentru conferinţe Olăneşti

Turismul pentru grupuri mari, organizat cu ocazia unui eveniment de anvergură, de afaceri sau privat, este identificat în industria hotelieră prin acronimul MICE (meetings, incentives, conferences, events) şi câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa turismului individual. Centrele de conferinţe destinate unui public educat şi cu aşteptari mari din punct de vedere al confortului şi al designului se situează de cele mai multe ori în zone cu peisaje naturale spectaculoase, capabile să transforme un eveniment de afaceri într-o bine-meritată pauză în mijlocul naturii.

Text: Catrinel Negru
Foto: Cosmin Dragomir

Hotel şi centru pentru conferinţe Olăneşti

Centrul de conferinţe proiectat de echipa lui Adrian Spirescu la Olăneşti porneşte de la conceptul integrării în peisajul remarcabil – o pădure matură, inspirată parcă dintr-un tablou de Mondrian, după cum afirmă autorul – şi îl dezvoltă odată cu fiecare pas al proiectării, urmărind un demers consecvent şi coerent.

În primul rând, volumetria ansamblului se compune din două corpuri de clădire, unul orizontal, care cuprinde sala de conferinţe, foaierul şi spaţiile funcţionale necesare acestora, şi unul dezvoltat pe verticală, cu restaurante la parter şi unităţi de cazare la etajele superioare. Masivitatea volumului este astfel deconstruită, iar silueta ansamblului se încadrează cu discreţie în cadrul natural. Volumul vertical cu demisol, parter şi trei etaje domină spaţiul liber al zonei de acces, în timp ce orizontala spaţiilor de conferinţe se subordonează copacilor înalţi şi deşi ai pădurii. Linia frântă, asimetrică, a cornişei principale reia tema dealurilor, ocolind cu eleganţă discursul formal previzibil al unei arhitecturi supradimensionate de inspiraţie montană.

Demersul continuă cu alegerea tipului de faţadă – elemente dezvoltate pe verticală, de lăţime diferită şi cu un ritm plin-gol aleatoriu, care se apropie de texturile naturale. Faţada este tridimensională; prin hiatusurile dintre elemente se citeşte profunzimea acesteia şi uneori chiar transparenţa totală a volumului.

Hotel şi centru pentru conferinţe Olăneşti

Spre deosebire de sălile de evenimente claustrate, care întrerup orice comunicare cu exteriorul, sala multifuncţională pentru 300 de persoane se deschide cu generozitate către mediul natural pe cele două laturi opuse, imaginea pădurii servind drept fundal tuturor evenimentelor organizate aici.

Terasa acoperită dezvoltată pe toată lungimea sălii de conferinţe este locul cel mai potrivit pentru a extinde evenimentele de la interior în aer liber, iar terasa de acces situată dedesubtul acesteia funcţionează ca spaţiu de primire plăcut, umbrit, în directă legătură cu grădina amenajată la nivelul solului şi cu pădurea.

Hotel şi centru pentru conferinţe Olăneşti

În al treilea rând, alegerea atentă a materialelor din gama naturală contribuie la integrarea cromatică în peisaj – lemnul roşcat al faţadei subliniază primăvara verdele crud al vegetaţiei, iar toamna se pierde în covorul de frunze uscate al dealurilor. Paleta cromatică – alb şi lemn brun-roşcat – se regăseşte şi la interior, fiind completată de o serie de obiecte decorative din ceramică în tonuri de pământ – vase şi obiecte tradiţionale specifice judeţului Vâlcea, precum şi de suprafeţe întinse de piatră naturală şi sticlă transparentă sau colorată în masă.

Hotel şi centru pentru conferinţe Olăneşti

Tâmplăria, placările de pereţi şi plafoane interioare şi exterioare, mobilierul interior şi de terasă respectă gama de culori impusă de elementul dominant – riflajul din lemn al faţadei, astfel încât imaginea de ansamblu îşi păstrează caracterul unitar.

Machetele de studiu şi crochiurile realizate de autor la faţa locului demonstrează o preocupare asiduă pentru surprinderea şi sublinierea caracterului sitului, iar urmărirea ideii iniţiale pe parcursul întregului proiect este unul dintre atributele esenţiale ale abordării conceptuale preferate de arhitect.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0