fbpx

igloo 111: Noi centre educaţionale

La început de secol 21, din ce mai în ce mai multe voci, de la politicieni sau profesori la arhitecţi, pledează pentru o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte centrele şcolare şi universitare. Prin urmare, igloo habitat&arhitectură vă prezintă, în acest număr, şase proiecte inovative realizate în ultimii ani în Europa şi Asia: Academia Evelyn Grace din Londra, un ansamblu educaţional a cărui structură încurajează dialogul între generaţii; Şcoala de Arhitectură din Nantes, o adevărată lecţie, la scară, pentru viitorii creatori de spaţii; SOTA Singapore, un proiect care reuşeşte să transforme un centru de educaţie într-un veritabil reper urban central; Gimnaziul din Koprivnica, un complex inovativ aflat la limita dintre oraş şi suburbie; Media Production Center din Chicago, cu spaţii ce propun un nou nivel de colaborare între studenţi şi profesori; Şcoala Munkegaard din Copenhaga, un proiect al lui Arne Jacobsen, recent extins şi modernizat pentru a face faţă provocărilor contemporane în educaţie.

Tot în igloo martie puteţi citi despre un nou imobil de locuinţe din Bucureşti, proiectat de biroul Tecon şi despre un loft cosmopolit din Manhattan, amenajat de Westfourth Architecture. Rubrica dedicată spaţiului public vă prezintă un proiect din Seattle, Olympic Sculpture Park, unic în Statele Unite prin amplasarea la intersecţia între oraş şi ocean, caracterul public şi un program elaborat de expoziţii atât permanente, cât şi temporare, accesibile în fiecare zi.

Din sumar:

„Epoque” of interior design

Inspiraţia formală a proiectului este, în mod asumat, arhitectura neoromânească a epocii din preajma lui 1900 şi până la al doilea război. Arhitecţii nu au dorit să realizeze o pastişă istoricistă, copiind modele, ci să ofere o interpretare contemporană a unui stil istoric care miza (la modă pe-atunci) pe un specific naţional. Plecând de la constatările fondatoare ale acestei prime idei, ei au păstrat noţiunea de coexistenţă şi au încercat să dezvolte un discurs de design interior care să îmbine elemente de limbaj cu parfum istoric cu unele explicit moderne, atât în ceea ce înseamnă materialele, cât şi tehnicile de lucru.

SOTA Singapore

Inteligenţa inserării într-un ţesut urban dens, relaţia complexă stabilită cu împrejurimile imediate, un volum sculptural ce reuşeşte să (re)interpreteze în mod creativ funcţiunea şi, nu în ultimul rând, utilizarea tehnologiilor sustenabile (eco-friendly) au adus noii Şcoli de Arte din Singapore titlul de cel mai bun proiect din 2010 la categoria Learning, în cadrul World Architecture Festival. Cei doi arhitecţi WOHA care semnează proiectul au dominat de altfel ultimele două ediţii ale festivalului, impresionând prin capacitatea de a oferi răspunsuri specifice pentru o diversitate de programe, cu o profundă înţelegere a contextului local şi a tradiţiei. Implicaţi fiind şi în activitatea educaţională, arhitecţii şi-au propus să creeze o şcoală care să răspundă tuturor necesităţilor contemporane ale elevilor, oferind totodată oraşului spaţii de calitate, flexibile.

Olympic Sculpture Park, Seattle Culture for All

Dat în folosinţă pe 20 ianuarie 2007, parcul are multiple virtuţi urbanistice. În primul rând, a reprezentat o mişcare strategică – târzie, dar nu mai puţin semnificativă – de sechestrare a ultimei parcele de litoral rămase neconstruite, pentru acces public. În 1999, Muzeul de Artă din Seattle (SAM) a decis achiziţionarea terenului cu scopul de a-l transforma într-o destinaţie culturală. SAM a adăugat o cantitate modestă de nisip şi iarbă de mare, cu scopul de a ameliora habitatul marin; la acestea s-au alăturat beneficiile plantării cu vegetaţie nativă şi reconstrucţia specială a terenului cu un strat de sol artificial şi plante cu efect epurativ, pentru a reduce eroziunea şi cantitatea de dejecţii. Pe lângă remedierea mediului, parcul asigură un mult-râvnit acces către plajă şi un plămân verde cu panorame de 360 de grade către ocean, munţii Olimpici şi relieful privilegiat al oraşului amplasat pe şapte coline.

comandă revista igloo martie 2011

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0