igloo 117: 4 proiecte emblemă pentru Londra 2012
Cu mai puţin de un an înainte de începerea Jocurilor Olimpice din Londra pregătirile se apropie de final. După episodul Beijing 2008, care a pus în evidenţă o desfăşurare impresionantă de concepte arhitecturale, materiale inovatoare şi, nu în ultimul rând, forţă de muncă, Olimpiada londoneză marchează o schimbare de paradigmă: clădirile spectaculoase, de tip icon, au trecut în planul al doilea, accentul fiind pus pe dimensiunea sustenabilă a proiectelor, pe capacitatea acestora de a îmbunătăţi existenţa comunităţilor locale chiar şi după terminarea competiţiilor olimpice. Majoritatea clădirilor proiectate pentru eveniment sunt gata să primească competitorii şi publicul, iar noi am ales pentru dosarul din septembrie patru dintre cele importante: Olympic Stadium (Populous), Olympic Aquatics Centre (Zaha Hadid Architects), Basketball Arena (Wilkinson Eyre & KSS Design Group) şi Olympic Velodrome (Hopkins Architects).
Din România, vă prezentăm noul hotel Atra Doftana, premiat în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti 2011, Casa S, un proiect al arhitectului Theo Stancu care se integrează cu eleganţă într-un peisaj generos, precum şi Institute. The Café, o nouă amenajare semnată de Corvin Cristian.
Articolul dedicat spaţiilor publice dezvăluie cum un sit de 20 de hectare acoperit de gunoaie poate fi transformat într-un parc dominat de o Panglică Roşie.
Nu lipsesc nici uneltirile cultural-artisice: în oogli, care a intrat deja în al treilea an de existenţă, veţi putea descoperi Muzeul Benzii Desenate, ultimele Aventuri ale lui Mr. Urban în Cartier şi festivalul de film independent Anonimul.
Din Sumar:
Hotel Atra Doftana
Amplasat chiar pe malul lacului Paltinu de pe Valea Doftanei, hotelul îmbină designul de calitate, inovator, care se traduce şi în grija faţă de mediu, cu servicii şi facilităţi premium, definindu-se ca o oază de linişte şi relaxare într-un cadru natural, bine conservat. Arhitecţii au valorificat cele două căderi de nivel majore ale terenului, intercalate cu două zone aproximativ plane, şi au gândit clădirea în două volume principale: un volum care adăposteşte camerele (unităţile de cazare) şi recepţia şi unul care conţine spaţiile de zi, cele de utilităţi şi cele tehnice. Ambele sunt astfel articulate încât să exploateze optim configuraţia geometrică a sitului, orientarea şi priveliştile, observându-se atenţia deosebită acordată modului în care construcţia dialoghează cu mediul înconjurător.
Golden Blitz Center
Bucureştiul are, dacă e să ne luăm după denumirea lor, numeroase pieţe. Din punct de vedere urbanistic şi arhitectural însă, prea puţine dintre ele sunt ceva mai mult decât un simplu nod rutier. Piaţa Danny Huwe (cunoscută drept „intersecţia Răzoare”) este un astfel de caz, dar suprafeţele libere mari şi stadiul incipient al frontului construit de delimitare a ei o transformă într-o „misiune posibilă”. Imobilul Golden Blitz Center este un început promiţător într-o zonă tot mai controversată din cauza discuţiilor cu privire la construirea unor clădiri înalte în locul spaţiilor verzi actuale, nu tocmai bine întreţinute.
Reşedinţă Regală în Valea Zălanului
În 2008, Prinţul Charles al Marii Britanii a achiziţionat un vast domeniu în Valea Zălanului, o mică aşezare izolată în pădurile Covasnei, cu un peisaj de poveste şi o istorie fascinantă. Deşi ultimul proprietar al ansamblului s-a îngrijit de „ogradă” atât cât îi permitea vârstă înaintată, clădirile aveau nevoie de urgente lucrări de consolidare şi reparaţii. Tema de proiectare prevedea reabilitarea gospodăriei şi conversia acesteia într-o casă de oaspeţi cu un nivel ridicat de confort. Cu toate acestea, s-a urmărit ca noile intervenţii să fie minime, pentru a nu altera specificul ansamblului şi al clădirilor. De asemenea, reabilitarea a implicat mai multă „conservare” şi mai puţină „restaurare”, iar sustenabilitatea a fost un principiu de bază al lucrărilărilor din Valea Zălanului.
Olympic Velodrome Stadium
Începerea pregătirilor de amenajare a viitorului parc olimpic din Londra a coincis cu organizarea unor concursuri publice de proiectare; în cazul velodromului, juriul compus nu doar din specialişti din domeniul arhitecturii, ci şi din domeniul ciclismului, a desemnat câştigătoare soluţia propusă de Hopkins Architects alături de Expedition Engineering (structura) şi BDSP (consultanţă M&E). Printre argumentele alegerii s-au numărat: perioada redusă de construcţie, economia de materiale, funcţionarea la nivel de ansamblu, eficienţa energetică şi tehnologică. Clădirea va constitui de altfel piesa centrală a unui velo-parc ce va funcţiona şi după finalizarea Jocurilor Olimpice, integrat funcţional în întreg ansamblul şi bine relaţionat cu oraşul.