fbpx

igloo design – de primăvară

Despre alb se pot spune nenumărate lucruri. Că este o non-culoare, o sinteză a întregii game cromatice sau, din contră, că este culoarea totală, atribuită soarelui. Că este o culoare prin excelenţă simbolică, semnul trecerii dintre două stări sau două momente. Că este lumină materializată şi astfel un simbol total al iniţierii de orice tip. Că reprezintă puritatea şi eleganţa dincolo de orice artificiu. Că este un soi de esenţă a frumuseţii naturale, dacă ne gândim numai la perfecţiunea fulgilor de zăpadă, la răceala uimitoare a gheţei sau la gingăăia unui ghiocel. Şi am putea continua…

Text: Viorica Buică
Foto: Şerban Bonciocat

Cum poate însă albul, de obicei asociat unui elitism rece, să definească profilul stilistic al amenajării unei locuinţe destinate unui cuplu tânăr? Răspunsul nu este foarte complicat. Prin fine asocieri cromatice, prin jocuri de texturi şi finisaje, printr-un amestec discret de opacitate şi transparenţă, puse sub semnul – atotcuprinzător – al unei ingeniozităţi decorative, amenajarea „în alb” a spaţiosului apartament dintr-un bloc interbelic reuşeşte să aibă un aer proaspăt, tineresc, dinamic şi, în acelaşi timp, extrem de rafinat.

Arhitectura interioară a imobilului interbelic din zona Arcului de Triumf a fost exploatată la maximum de igloo design, discursul stilistic rezultat urmărind concomitent nevoile funcţionale şi crearea unei imagini dezinvolte, lipsite de orice exces. Nu e vorba neapărat de o amenajare minimalistă, ci de una care pune accent pe experienţa vizuală, pe redefinirea valorilor simple, uneori într-o cheie ludică.

Deşi s-au păstrat anumite compartimentări, spaţiul este destul de fluid, unitatea sa fiind asigurată prin predominanţa albului, în permanent dialog cu diverse inserţii cromatice. Astfel, pentru a evita monotonia şi, mai ales, pentru a induce o linie de forţă, un întreg perete, comun holului şi living-ului, a fost colorat în gri, diferenţiindu-se şi prin textura aspră. Asocierile inedite, uneori chiar paradoxale, de culori, texturi sau materiale nu se opresc aici, acesta fiind şi unul dintre punctele-cheie ale amenajării. Parchetul din salcâm, băiţuit şi strălucitor, pus în evidenţă de lumina naturală subtil filtrată, intră în dialog cu decupajele din plafon ce lasă la vedere betonul amprentat de cofrajele din lemn. Sticla, transparentă sau uşor opacă, comunică cu lemnul, metalul sau cu diversele textile ce nuanţează cromatic interioarele. Albul pereţilor sau al perdelelor de o eleganţă desăvârşită, dar şi cel al mobilierului este accentuat prin contraste cromatice şi prin reflexii atent studiate. Deşi întregul arată o naturaleţe aparte, fiecare detaliu este atent studiat, orice interacţiune având rolul de a sublinia planuri sau trasee.

În locuinţa amenajată de igloo, culoarea este cea care vine să sublinieze spaţiul, cu atât mai mult cu cât direcţiile dominante ale mobilierului nu sunt foarte dinamice. Liniile sale longitudinale şi orizontale, extrem de ordonate şi pregnant impuse în spaţiu, se adâncesc şi încep să comunice tocmai prin petele de culoare, cu atenţie împrăştiate în ansamblul decorativ. În living şi în camera adiacentă de odihnă-relaxare, deosebită prin faptul că reuneşte o bibliotecă şi un dressing cu design inedit, gama cromatică predominantă este alcătuită din tonuri de brun, alb şi crem, puse în valoare de lumina naturală. Acestea sunt însă contrapunctate prin inserţii de roşu aprins sau verde crud, cu regularitate reluate la piesele de mobilier, cu linii simple, sau în aranjamentul original al perdelelor din mătase, filtrând fâşiile de lumină ce redefinesc constant volumele. Dormitorul matrimonial este, din acest punct de vedere, mai conservator, albul dominând cu eleganţă încăperea. Aici, mobilierul a fost proiectat în întregime de igloo, special pentru proprietari, remarcându-se prin simplitate şi eleganţă (în plus, pentru a nu ocupa foarte mult spaţiu, dulapul de perete a fost conceput pliabil, dezvăluind la deschidere o alveolă dedicată ritualului feminin de înfrumuseţare; din punct de vedere stilistic, el comunică direct cu dressing-ul conceput pentru camera de odihnă). În cele două băi, precum şi în bucătărie, amenajarea capătă un aer uşor tehnologizat (prin folosirea dominantă a sticlei şi a metalului), naturaleţea fiind însă păstrată prin simplitatea liniilor de design.

Piesa de rezistenţă a întregii amenajări o constituie sistemul de iluminat, lumina artificială fiind filtrată prin pânze imprimate cu o compoziţie decorativă stilizată. Prezente aproape în fiecare încăpere, pânzele sunt prinse prin sisteme speciale de betonul armat al plafonului, dezvăluit prin decupaje centrale. În living, modelul decorativ al pânzelor poate fi regăsit şi pe sticla ce închide un alt sistem inedit de iluminat, încastrat chiar în parchet. Un spaţiu permanent redefinit de lumină, în care experimentezi vizual şi senzorial, locuinţa amenajată de igloo deţine ceva din prospeţimea unei zile însorite de primăvară…

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0