fbpx

Igloo Media: 50 de birouri de arhitectură generează pentru 50% din piaţa de proiectare din România

Evoluţia pieţei de proiectare şi a arhitecturii din România este prezentată în expoziţia Igloo 13 ani, găzduită de galeria de artă Galateca. Recapitularea celor 13 ani de activitate ilustrează modul în care a evoluat – cu creşteri şi descreşteri, cu perioade de vârf şi momente de avans în calitatea arhitecturii – arhitectura românească. În prezent în România sunt înscrişi aproximativ 7000 de arhitecţi, din care numai 4909 au drept de semnătură, conform datelor Ordinului Naţional al Arhitecţilor.

Igloo Media: 50 de birouri de arhitectură generează pentru 50% din piaţa de proiectare din România

Astfel, expoziţia retrospectivă are în centru practicarea şi promovarea unei arhitecturi de calitate. Nu întâmplător, aceasta are loc la Bucureşti, oraşul în care se concentrează peste 30% din totalul lucrărilor de construcţii la nivel naţional, conform datelor furnizate de birourile de proiectare (pe locurile următoare se clasează judeţele Constanţa, Cluj, Sibiu, Arad, Mureş şi Timiş).

Retrospectiva reuşeşte să surprindă întreg tabloul contemporan de arhitectură, prin cele peste 14 colecţii de carte Igloo Media, amintirea a peste 16 evenimente şi expoziţii Igloo, peste 6 lucrări editate premiate şi sute de ediţii print ale revistei cu acelaşi nume. Activitatea prolifică a biroului de proiectare Igloo Architecture este şi ea reflectată.

“Însăşi evoluţia numărului de pagini ale revistei Igloo, de la 80 de pagini în 2001 la 234 de pagini per ediţie în 2011 şi, iată, astăzi, în 2014, la 120 de pagini, reflectă modul în care a evoluat producţia de arhitectură de calitate în România”, explică arh. Bruno Andreşoiu, fondator Igloo Media şi partener Igloo Architecture.

Igloo Media: 50 de birouri de arhitectură generează pentru 50% din piaţa de proiectare din România

Activitatea birourilor de proiectare este cel mai elocvent indicator al segmentului de construcţii din România, segment care, deşi s-a confruntat cu scăderi semnificative, continuă să fie unul dintre principalele generatoare de PIB. Astfel, conform datelor Ordinului Arhitecţilor din România, profitul înregistrat de birourile de proiectare pe piaţa locală au scăzut de la 29% din CA în 2007, an de vârf al industriei, la 5,1% din CA în 2012. Cu toate acestea, se constată o revigorare a industriei de proiectare comparativ cu anii anteriori.

“Cunoscut fiind faptul că orice investiţie în construcţii presupune şi activitate de proiectare, acest segment merită urmărit şi cuantificat, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere calitativ”, afirmă arh. Bruno Andreşoiu. “Cărţile, revistele, expoziţiile şi evenimentele Igloo reflectă întocmai acest segment, cu un puternic accent pe calitatea actului de arhitectură, şi, implicit, pe calitatea vieţii în România. Încă nu am învăţat să locuim, să ne utilizăm corect resursele, să profităm de fondul locativ existent care merită renovat şi să îndepărtăm ceea ce nu are valoare, pentru a putea construi arhitectură contemporană.

Igloo Media: 50 de birouri de arhitectură generează pentru 50% din piaţa de proiectare din România

Rolul nostru este unul de educare şi suntem onoraţi să putem afirma faptul că am avut o contribuţie la susţinerea şi promovarea arhitecturii valoroase în România”, a concluzionat el.

# # #

Despre Igloo Media

Editura Igloo Media a fost fondată în 2001 de arhitecţii Bruno Andreşoiu şi Adrian Ciocăzanu. În perioada 2003-2011 Igloo Media a organizat Anuala de Arhitectură Bucureşti, în colaborare cu OAR Bucureşti, cel mai important eveniment dedicat arhitecturii din Capitală. Compania editează revista Igloo, peste 14 colecţii perene de carte de arhitectură, precum şi Buletinul Ordinului Arhitecţilor.

De-a lungul timpului au obţinut numeroase premii în cadrul manifestărilor de arhitectură, premii obţinute atât pentru activitatea de editori, cât şi pentru lucrările de arhitectură semnate Igloo Architecture (inclusiv clădiri de birouri, case unifamiliale etc). Compania înregistrează o cifră de afaceri de peste 500.000 EUR şi include o echipă de peste 20 de angajaţi.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0