igloomedia prezintă – Locuinţe colective din România. Noi perspective ale locuirii la bloc
igloomedia anunţă lansarea unui nou volum din seria igloobest, Locuinţe colective din România, care propune o nouă perspectivă asupra locuirii la bloc.
Toate cele 19 proiecte rezidenţiale colective prezentate în volum ilustrează faptul că locuirea colectivă poate însemna confort şi individualitate, ba chiar, uneori, integrarea în mediul urban. Deşi nu putem vorbi (încă) de un program urban major, aceste proiecte au curajul de a propune alternative la standardizare sau doar de a oferi alte repere de confort în comparaţie cu blocul comunist.
Prin proiecte mai ales de dimensiuni mici şi medii, dar cu standarde înalte de calitate, noua perspectivă a locuirii la bloc propune o mai mare flexibilitate şi orientare către client, oferindu-i acestuia posibilitatea de a-şi defini individualitatea şi prin spaţiul în care trăieşte.
Locuinţele colective prezentate în album se remarcă prin calitatea arhitecturii şi a locuirii şi propun redescoperirea farmecului locuirii urbane, pe înălţime. Albumul este un reper pentru cei interesaţi de locuirea urbană, specialişti sau nu, şi poate fi găsit în librării şi la toate punctele de vânzare Igloo începând cu 2 noiembrie, sau poate fi comandat online
Din cuprins:
Imobil de apartamente pe strada Mircea Eliade
Situată într-o zonă rezidenţială din nordul Bucureştiului, clădirea beneficiază de un context arhitectural valoros, datând din perioada interbelică, de care arhitecţii au ţinut cont în elaborarea proiectului, fără a renunţa însă la un discurs contemporan.
Arhitecţi: Adrian Bold, Maria Bucur
Structură: Incona
Finalizat: 2006
Foto: Andrei Mărgulescu
Ansamblu de locuinţe Carol Park
Imobilul a fost conceput într-o formulă oarecum clasică, aceea a volumelor grupate în jurul unei curţi interioare rectangulare. Acest scuar are însă un dublu rol: cel de a funcţiona ca un spaţiu intim, în care mobilierul urban şi corpurile de iluminat punctează traseul aleilor într-o zonă plantată cu vegetaţie înaltă, retrasă, dar şi cel de a realiza legătura ansamblului cu oraşul, prin străpungerile discrete practicate în toate cele patru laturi care îl mărginesc.
Proiect: Graphic Studio
Arhitecţi: Remus Hârşan, Dragoş Perju, Karoly Nemes, Cosmin Pavel, Alex Ciobanu, Mihaela Bogăteanu, Radu Neniţă
Structură: Incona Proex, inginer Mircea Neacşu
Finalizat: 2008
Foto: Radu Malaşincu
Ansamblu rezidenţial Madrigalului
Amplasat pe malul lacului Băneasa, în Bucureşti, acest mini-ansamblu rezidenţial răspunde dorinţei beneficiarilor de a realiza şase locuinţe cu o atmosferă intimă şi cu deschidere generoasă către peisaj. În final, proiectul a dat naştere unui cuplu de imobile identice, cu demisol, parter şi două etaje, fiecare etaj suprateran găzduind un singur apartament.
Proiect: DE3 Grup
Arhitecţi: Adrian Roşca, Adrian Ilie, Silvan Moldovan, Radu Rusu
Structură: Arcadia Engineering
Finalizat: 2009
Foto: Şerban Bonciocat
Imobil de apartamente pe Aleea Alexandru
Această clădire de apartamente de lux se află într-o zonă deosebită a Bucureştiului, cu numeroase monumente de arhitectură care stau mărturie pentru diversele perioade de dezvoltare ale oraşului. Într-un astfel de context arhitectural marcant, cu clădiri ce prezintă dominante compoziţionale clare, noul imobil – construit în aceeaşi linie calitativă – devine un fundal care nu dezvăluie nicio ierarhie sau vreun principiu de compoziţie tradiţională.
Proiect: Westfourth Architecture
Arhitecţi: Vladimir Arsene, Omar Gerelioglu, Lucia Stoll, Zzing Lee, Călin Negoescu, Radu Ursoiu, Oleg Aytac
Finalizat: 2009
Foto: Andrei Mărgulescu