Influenţe brutaliste şi materiale preţioase. Downtown Fusion by Cristiana Zgripcea

Situat în singurul imobil de locuinţe postdecembrist de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, Downtown Fusion este rezultatul recompartimentării unei garsoniere într-un apartament-studio cu două camere. Cu o suprafaţă totală de 50 mp, dintre care 8 mp de terasă, el este compus dintr-un open space – ce cuprinde holul de acces, bucătaria, livingul şi dormitorul – şi o mică baie.

Arhitecţii au preluat proiectul din stadiul de contrucţie la roşu a întregului imobil şi au decis să păstreze parţial plafonul din beton aparent în living şi baie. Pornind de la acest element, ei au păstrat linia influenţată de estetica brutalistă în alegerea restului finisajelor. Astfel, parchetul stratificat folosit în întregul apartament are noduri aparente, accentuate cu bitum negru, şi este finisat doar cu un strat de ulei, pentru un aspect neprelucrat.

downtown_fusion_zgripcea_7

În spaţiul de living, un alt tip de parchet, de data aceasta cu model Chevron, a fost folosit pentru placarea peretelui din spatele canapelei din catifea verde, material preţios care contrastează cu cadrul uşor brutalist, stârnind interesul şi curiozitatea utilizatorilor spaţiului. Acelaşi tip de contrast se întâlneşte şi la nivelul corpurilor de iluminat suspendate din bucătărie, realizate din alamă.

downtown_fusion_zgripcea_10

Un glasvand de sticlă pe structură metalică separă open space-ul de dormitor, unde peretele din spatele patului este parţial decorat cu tapet în nuanţe de verde şi negru. În baie, atât pardoseala, cât şi pereţii au fost placate cu terrazzo, generând, astfel, prin contrast, un dialog captivant cu plafonul din beton aparent. Obiectele sanitare prezente aici au fost furnizate de Ideal Standard, iar cada şi lavoarul fac parte din colecţia Dea, caracterizată de linii curbate, elegante, ce îndeamnă la relaxare.

downtown_fusion_zgripcea_5

Terasa constituie, de asemenea, un spaţiu important în cadrul apartamentului, deoarece suprafaţa sa generoasă şi proporţiile corecte permit strategii diverse de mobilare şi utilizare.

PROIECT: arh. Cristiana Zgripcea, arh. Alexandru-Mihai Morar; FINALIZAT: 2020