fbpx

Înscrieri pentru ediţia a II-a a universităţii de vară „Restaurare Şcoală Veche şi Repertoriul patrimoniului rural Bucium”

În vederea selecţiei participanţilor la cea de-a doua ediţi a UdV de restaurare de monumente şi situri ”Restaurare Şcoala Veche şi Repertoriul patrimoniului rural Bucium”, Asociaţia RPER – România invită studenţii şi doctoranzii arhitecţi interesaţi de subiect să se înscrie până pe 10 aprilie.

Având ca model Declaraţia ICOMOS ”Salvarea Spiritului Locului” de la Quebec, din 4 octombrie 2008, UdV urmăreşte realizarea şi promovarea unei metode de identificare şi salvare a patrimoniului rural in situ, având ca studiu de caz Comuna Bucium, din Judeţul Alba.

Înscrieri pentru ediţia a II-a a universităţii de vară

Iniţiat pe fondul unei lipse acute de interes privind moştenirea culturală şi pe lipsa unei legislaţii restrictive privind protejarea moştenirii arhitecturale din mediul rural, proiectul iniţiat de Asociaţia RPER în 2011 îşi propune sensibilizarea societăţii româneşti cu privire la importanţa prezervării patrimoniului rural şi încurajarea demersurilor ce ţin de identificarea, inventarierea, reabilitarea şi promovarea acestei moşteniri culturale în concepţia europeană, prin specializarea tinerilor în domeniul tehnicilor durabile de reabilitare a patrimoniului rural şi crearea unor platforme de dialog între diverşii actori implicaţi în dezvoltarea corectă a comunităţilor locale.

Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba şi se compune din 30 de sate de tip răsfirat şi înşirat, de-a lungul cursurilor de apă. Atestată documentar în 1585, comuna prezintă urme de locuire datând încă din epoca bronzului.

Şcoala Veche Bucium, construită în perioada 1884 – 1900, de către un arhitect italian necunoscut, constituie unul dintre obiectivele centrale de studiu. După ce, de-a lungul timpului, a avut multiple funcţiuni, ajungând în ultimii ani în pragul colapsului, clădirea este în prezent în proces de restaurare şi reconceptualizare, avându-se în vedere transformarea ei in Centru de studii de arheologie şi arhitectură montană, cu ateliere-şcoală de meserii tradiţionale.

Înscrieri pentru ediţia a II-a a universităţii de vară

În urma primei ediţii, au fost inventariate 12 obiective de arhitectură vernaculară, studiul implicând relevee, fotografii şi analize de caracteristici morfologice-constructive, informaţii ce urmează a fi tipărite în acest an în cadrul Caietului ”Repertoriu Patrimoniu Rural Bucium” Ediţia I. De asemenea, s-a început completarea Fişelor Analitice pentru obiectele de patrimoniu care vor intra în lista de cereri de clasare. Nu în cele din urmă, au fost identificate 70 de obiecte de patrimoniu rural profan şi 10 de patrimoniu sacru.

Studiul va fi continuat şi completat în acest an printr-o serie de activităţi practice, de tip inventariere, relevee, pregătire de fişe, fotografiere, etc. completate de conferinţe, dezbateri şi colocvii, menite a aprofunda studiul din punct de vedere teoretic.

În urma parteneriatului încheiat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti, participarea în cadrul UdV este recunoscută ca stagiu de practică.

Înscrieri pentru ediţia a II-a a universităţii de vară

Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa site-ul Asociaţiei: www.patrimoniu-rper.com

#DLD
2979
2980

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0