fbpx

Inspiré par la Nature. Expoziţie

Text + Foto: Loredana Brumă

Expoziţie de design deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, în perioada 23 iunie – 18 iulie, 2010

creaţie: matériO, Paris

co-producţie: Lieu du Design, Paris

scenografie: Chez facile* design

Inspiré par la Nature. Expoziţie

MatériO este o firmă specializată în cercetarea materialelor şi tehnologiilor inovatoare, creată în 2001, ca bibliotecă de materiale şi reţea europeană independentă de cercetare. Acest serviciu pune la dispoziţia membrilor săi, arhitecţi, designeri, scenografi, graficieni, artişti, o foarte largă selecţie de materiale şi produse necesare în procesul de creaţie.

Pornind de la constatarea că natura este o sursă inepuizabilă de cunoştinţe, matériO a selecţionat o colecţie de materiale şi tehnologii care aduc fiecare în discuţie chestiunea imitaţiei, a frontierei între natural şi artificial şi a biomimetismului. Biomimetismul este reproducerea artificială a proprietăţilor esenţiale ale unuia sau mai multor sisteme biologice.

Asociind obiecte de design realizate de Mathieu Lehanneur şi Gilles Belley, creaţii textile, marca GuetaTzuri, proiecte arhitecturale ale agenţiei Kokkugia, fotografii de Pascal Goetgheluck şi mai mult de 50 de materii, Inspired by Nature reuneşte într-un mini-laborator de cercetare lecţii pe care natura ni le dă în fiecare zi.

Inspiré par la Nature. Expoziţie

În cadrul expoziţiei, pot fi întâlnite obiecte de ceramică realizate de Heather Knight, o colecţie de accesorii din silicon, inspirate din coral şi os, create de Tzuri Gueta, straturi protectoare de suprafeţe multistratificate pe sticlă, pe bază de oxizi metalici şi de cristale de quartz, inspirate din structura insectelor, marca Sandberg, piese realizate din imitaţie de piele umană, realizate de Olivier Goulet, aliaje metalice cu memoria formelor, asemenea muşchilor artificiali, creaţie Dynalloy, saltea de alge marine cu funcţia de izolator termic, o producţie AMT KLÜTZER WINKEL, blană de iepure, realizată de INRA, piei tăbăcite de peşte şi piei de broască, de Atlantic Leather şi Nature Touch, o nouă generaţie de celule pentru captarea energiei solare, marca Dyesol, cauciuc auto-cicatrizant, realizat de ARKEMA, structură alcătuită din 97% aer şi particule de siliciu foarte uşoare, cu rol de izolant termic şi fonic, creaţie CABOT, membrană pentru textile, ce reacţionează la modificările temperaturii, de Schoeller, baterie ce accelerează procesul natural de transformare a nisipului în gresie, de Geodelft şi numeroase alte curiozităţi.

Inspiré par la Nature. Expoziţie

Inspiré par la Nature. Expoziţie

Inspiré par la Nature. Expoziţie

Expoziţia este deschisă la MNAC, până pe 18 iulie. Evenimentul este realizat în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez Bucureşti.

Mai multe informaţii despre MatériO, puteţi afla accesând www.materio.com.

Despre expoziţie, sunt disponibile informaţii suplimentare pe www.mnac.ro sau pe site-ul Institutului Francez, la www.institut-francais.ro.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0