fbpx


White November igloo

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Nevoia unui spațiu mai mare, dar şi a unui nou decor care să transmită mai bine atmosfera anilor ’20-’30, când alcoolul era interzis în SUA, iar fetele tunse neobişnuit de scurt fumau şi purtau machiaj strident (la vremea aceea) în public, au determinat mutarea barului Interbelic din Centrul Vechi al oraşului la o altă adresă. Contextul ofe­rit de noul imobil a fost perfect pentru schiţarea unui cadru in­dus­trial ce aminteşte de perioada interbelică şi care, în acelaşi timp, tematic vorbind, se poate schimba cu uşurinţă de la o petrecere la alta.

Text: Elena Drăghici
Foto: Radu Malașincu

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Proiectul a fost gândit de echipa de arhitecţi astfel încât să poată îndeplini două funcţii, în paralel: seara funcţionează ca restaurant, iar noaptea se transformă într-un club.

Noul Interbelic Victoria este alcătuit din do­uă spaţii, cu o mică diferenţă de nivel între ele (6 trepte numerotate pe balustrada de tablă de oţel a scării) şi ale căror pardoseli au fost finisate cu şapă elicopterizată şi im­permeabilizate cu răşină epoxidică. Acestea sunt despărţite de o plasă de sârmă (care se afla iniţial aici, iar ulterior a fost vopsită ro­şu) şi de o serie de cortine negre care între­gesc atmosfera interioară.

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Spaţiul de sus este locul care, aproape fără excepţie, se umple seară de seară cu oa­meni. Ca să ajungi aici, trebuie să treci printr-un hol lung, ai cărui pereţi sunt acoperiţi de a­la­mă, un material-simbol (aminteşte de ins­tru­mentele de suflat ale cântăreţilor de jazz) în jurul căruia s-a realizat amenajarea şi care se regăseşte în diferite puncte cheie ale lo­ca­lului: barul principal este îmbrăcat în ala­mă, la fel şi stâlpii centrali. Legat de materiale, trebuie de asemenea precizat că acestea au fost alese pe de o parte din grupa celor reci şi industriale (aşa cum sunt betonul aparent din plafoane, obţinut prin decoper­tare, me­talul natur, tabla de oţel, grinzile de oţel descoperite şi ele în urma decoper­tării tavanului), iar în contrast unele din seria ce­lor calde şi preţioase (alama, cu aspectul ei cald, materialele textile din care sunt reali­za­te cortinele şi banchetele sau lemnul de nuc masiv din care sunt făcute mesele).

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Cu excepţia scaunelor Tolix, întreg mobilierul a fost desenat de arhitecţi, fiind reali­zat special pentru acest proiect. Vorbim aici despre bancheta continuă din catifea verde (percepţia asupra culorii ei se schimbă în funcţie de lumina din interior) sau mesele din lemn de nuc masiv, cu picioare din fier beton. Schema de iluminat este simplă, al­că­tuită din becuri Edison cu diferite volume, ce pun în evidenţă zonele principale ale in­teriorului, respectiv barul şi mesele. Alături de instalaţiile din becuri incandescente ce alcătuiesc firma luminoasă din spatele celor două baruri, acestea dau atmosfera locului.

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Un element surprinzător, camuflat în spatele cortinei, este mica garsonieră ce funcţio­nează ca spaţiu de protocol pentru artişti, bucătari invitaţi în seri speciale sau barmani renumiţi. Aceasta a fost tratată în contrast cu restul clubului (pereţi albi de cărămidă aparentă vopsită alb, pardoseală din lemn) şi are ca element principal o frumoasă pers­pectivă asupra oraşului, din care face parte celebra scară de evacuare a Magazinului Victoria ce aminteşte de New York.

Interbelic Victoria, la adresă nouă

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0