Interpretare plastică a unui caracter maximalist. Vila O, Bucureşti

O abordare asumat îndrăzneață marca Phenomena Laboratory unește două imobile dintr-un complex rezidențial bucureștean sub viziunea poetic-sculpturală a materialelor și a rezolvărilor custom-made.

Orice casă spune o poveste. A unei metamorfoze care duce spre paradigma unui „acasă” unde beneficiarii se simt realmente reprezentați. O astfel de istorie se trăiește într-un complex rezidențial bucureștean, unde, după un an de proiectare și 3 ani și jumătate de punere în operă, echipa Phenomena Laboratory a izbutit crearea unui spațiu al locuirii care să reflecte stilul de viață al beneficiarilor – o tânără familie și copiii lor.

Oxford_06

Pornind de la proiectul inițial semnat de către igloo architecture, echipa Phenomena a unit cele două imobile ale familiei, remodelând spațiul interior și curtea grădină. Limbajul federal, masculin, al ritmului cărămizii prezente la exterior a fost preluat și reinterpretat la interior în forma unui riflaj al siluetelor ondulate, organice, feminine. Un ritm matematic (3 la 1) a fost aplicat și concretizat în elemente ce cuprind întregul spațiu, regăsindu-se în cazul ușilor, plafoanelor, în zona piscinei și impunând ritmul unor ondulări plastice ale materialelor. Acest ritm este inspirat completat de tonalități de alb, crem și auriu, desenând un spațiu rafinat și luminos în care își găsesc loc materiale prețioase cum ar fi marmura.

Oxford_07

Element sculptural prin excelență, scara interioară oferă privirii senzația de diafan care rezultă și din apariția sticlei. Comunicând deschis, la primul nivel, livingul, zona de dining și bucătăria se încadrează în registrul stilistic al materialelor prețioase și al obiectelor de mobilier geometric-diafane, etalând armonie. Corpurile de iluminat – bule translucide – își fac apariția în postură de elegantă repetiție, accentuând iluminatul în puncte esențiale. Și cum nimic nu este întâmplător, armonia amintită vine și din faptul că, în proporție de 95%, partea de finisaje a fost realizată custom made (cu excepția bucătăriei și a electrocasnicelor). Pereții camerei de baie matrimoniale, spre exemplu, sunt făcuți manual în India, pentru șemineu și piscină s-a folosit marmură din aceeași carieră cu cea de la Partenon, iar sildurile ușilor au fost realizate cu ajutorul unui artizan din Franța. În living fiecare lamelă de pardoseală (6m x 45cm) reprezintă mijlocul unui copac.

Oxford_08

Din intimitatea zonelor nocturne – cu dormitoare personalizate pentru fiecare membru al familiei –, privirea trece în grădina atent populată cu suficient de mult verde încât mobilierul destinat relaxării să fie o reală invitație. Apoi piscina acoperită, completată de sala de sport, sunt reale etalări ale compoziției estetice organic-feminine, devenind o plăcută oază-seră. Dorința echipei de a „armoniza mediul uman” s-a materializat frumos în ambientul unei locuiri în care beneficiarii se simt actorii propriei povești.

PROIECT: Vila O; PROIECT ARHITECTURĂ INIŢIAL: igloo architecture; PROIECT ARHITECTURĂ ŞI ARHITECTURĂ DE INTERIOR: Phenomena Laboratory; ECHIPA: arh. Eduard Baicu, arh. Cristian Matei, arh. Andrei Oțet, arh. Alina George; AMPLASAMENT: Voluntari; SUPRAFAŢA: 1 500 mp; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Grădina lui Emil; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop