fbpx

Între munte și apă: o distilerie de whisky în inima naturii

ARHITECTURĂ: Neri&Hu Design and Research Office

TEXT: Manuela Zipiși

FOTO: Chen Hao

Deosebită în concept și desfășurare a întregii personalități, distileria Chuan Malt Whisky (China) s-a așezat încă de la început sub semnul spectaculosului și nici nu ar fi putut fi altfel având în vedere istoria sitului și natura înconjurătoare.

Cu trei ani în urmă, proiectul propus de echipa Neri&Hu Design and Research Office avea câștig de cauză în realizarea celei dintâi distilerii din China a concernului Pernod Ricard. Revenind la sit, acesta a dat, după cum precizam, tonul filosofiei conceptului, fiind situat în imediata apropiere a muntelui Emei, unul dintre cele mai spirituale locuri din China, inclus în patrimoniul UNESCO încă din 1966. În plus, perimetrul în care s-a ridicat complexul distileriei a fost odinioară locul unei mănăstiri și cel al câtorva bătălii istorice.

Dincolo de legende, arhitecții s-au lăsat inspirați și de natură, în afară de silueta muntelui Emei, aria fiind înconjurată pe trei laturi de un pârâu. Până la filosofie nu a fost decât un pas, prin urmare procesele cu reverberații alchimice ale distilării și degustării au fost așezate sub auspiciile lui „shan-shui” care, însemnând „munte-apă”, reprezintă dualitatea ancorare-forță ­­și fluiditate-transformare.

Dualitate vom regăsi și în forma în care s-au materializat clădirile complexului. În partea de nord a sitului au fost amplasate trei corpuri paralele destinate utilajelor necesare producției de whisky. Acestea se pierd, protejate în peisaj, cu acoperișuri inspirate din arhitectura vernaculară, a căror materialitate de plăci de lut se sprijină pe o structură modernă de stâlpi din beton. Aceeași dualitate estetică și materială se regăsește și în celelalte clădiri ale ansamblului, una circulară și cealaltă pătrată, simbolizând celestul (cercul) și teluricul (pătratul). Acestea reprezintă partea văzută a distileriei, în care vizitatorii pot degusta și descoperi.

Experiență în sine, structura circulară este parțial scufundată sub nivelul solului, aici etalându-se camerele de degustare și o curte interioară care oferă privirii o mini-cascadă spectaculoasă. O apropiere de natură și mai pregnantă aduce silueta pătrată a restaurantului și barului, care culminează cu o curte interioară în aer liber de unde se poate admira culmea muntelui.

La interior, materialele evocă meșteșugul producției de whisky în întreaga complexitate, alternând regnul mineral (beton, ciment, piatră) cu cel lemnos (butoaie din stejar) și cu cel al metalului (cuprul vaselor utilizate în distilare). Armonia este senzația lăsată de întregul complex, una subtil întrețesută în paradigma dihotomiilor.

 

Articol publicat în igloo #206 / februarie-martie 2022 /Arhitectură vizionară

Top View Magazine Mockup by Anthony Boyd Graphics

PROIECT: The Chuan Malt Whisky Distillery; AMPLASAMENT: Emeishan, Sichuan, China; SUPRAFAŢA TOTALĂ DESFĂŞURATĂ: 7.350 mp; CLIENT: Pernod Ricard; ARHITECTURĂ: Neri&Hu Design and Research Office; DESIGN DE INTERIOR: Neri&Hu Design and Research Office; PARTENERI LIDERI DE PROIECT: Lyndon Neri, Rossana Hu; LIDER DE PROIECT ASOCIAT: Nellie Yang; ASOCIAŢI: Utsav Jain, Siyu Chen; ECHIPĂ DESIGN: Feng Wang, Guo Peng, Josh Murphy, Fergus Davis, Alexandra Heijink, Vivian Bao, Yota Takaira, Rosie Tseng, Nicolas Fardet, Yin Sheng, Lili Cheng, July Huang, Luna Hong, Haiou Xin; FF&E DESIGN: Design Republic; PEISAGISTICĂ: YIYU Design; EXPERIENCE DESIGN: BRC Imagination Arts; CONSTRUCŢII (ARHITECTURĂ & PEISAGISTICĂ): Qi’an Group, Suzhou Hezhan; CONSTRUCŢII (INTERIOR): K&H International; FINALIZAT: 2021

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0