fbpx


White November igloo

INVERTED HOUSE

Proiect câştigător al LIXIL International University Architectural Competition. Concursul organizat de LIXIL JS Foundation invită, anual, universităţi din întreaga lume să propună un proiect de arhitectură experimentală. Proiectul câştigător este finanţat şi construit în acelaşi an pe situl unei foste ferme, în Hokkaido, insula nordică a Japoniei.

n TEXT: Laura Cristea, FOTO: Inverted House, PROIECT: Studenţi – Laura Cristea, Mari Hellum, Stefan Hurrell, Niklas Lenander; Profesori – Neven Fuchs–Mikac, Thomas McQuillan, Raphael Zuber

Se urmăreşte, astfel, crearea unei colecţii de idei şi experimente în jurul temei locuirii sustenabile.     A cincea ediţie a concursului a propus o temă atipică şi contradictorie: „House for Enjoying the Harsh Cold” – o casă în care vitregia naturii, frigul să devină nişte experienţe pozitive. Casa va fi destinată unei locuiri temporare de câteva zile, proiectul urmând a fi construit în toamnă. Echipa noastră – studenţi şi profesori de la The Oslo School of Archi­tecture – a fost aleasă câştigătoare de către juriul condus de arhitectul Kengo Kuma. Am gândit o casă-instrument: gestul arhitectonic precis transformă anumite condiţii exterioare, purtându-l pe vizitator într-o serie de spaţii şi experienţe. Casa invită la o locuire în exterior, având principalele spaţii deschise, dar cu diferite grade de protecţie. Singura cameră climatizată, necesară supravieţuirii, este intenţionat restrânsă la minimum, amplificându-i importanţa vitală. Mediul arhitecto­nic este controlat printr-o serie de acoperişuri înclinate diferit şi prin platforme. Vatra cruciformă împarte casa în patru: Grădina, Camera exterioară, Bucătăria deschisă şi Camera interioară, de unde se face accesul spre spaţiile secundare ale băii şi ale dormitorului. Geometria acoperişurilor şi orien­tarea casei favorizează colectarea naturală a zăpezii în Grădină, pe unde se face şi intrarea simbolică în casă. Camera de zi a casei, un spaţiu gene­ros în suprafaţă, dar comprimat în înălţime, are un acoperiş aproape plat. Trei platforme înalte deasupra ierbii urcă uşor spre vatră. În cva­drantul alăturat, bucătăria exterioară este protejată printr-un acoperiş abrupt. Camera interioară marchează trecerea spre alte spaţii semiprotejate: camera de baie şi dormitorul, o platformă sub acoperişul ce se deschide spre cer şi spre soarele dimineţii. Experimentul nostru arhitectonic este unul mai puţin axat pe invenţie tehnologică şi mai mult pe o bogăţie spaţială obţinută cu elemente şi materiale simple, banale. Casa devine radicală prin normalitatea ei.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0