Jan Gehl a fost prezent miercuri la Bucureşti pentru lansarea cărţii “Oraşe pentru oameni”
Prezent pentru a doua oară în Bucureşti, renumitul arhitect danez Jan Gehl a susţinut pe 6 iunie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare, o conferinţă prilejuită de lansarea traducerii în limba română a cărţii “Oraşe pentru oameni”, cea mai recentă lucrare a sa, devenită în scurt timp un reper pentru toţi cei interesaţi de planificarea urbană în spirit umanist.
După succesul primei sale cărţi traduse în limba română, “Viaţa între clădiri”, care a fost primită cu mult entuziasm atât de publicul larg, cât şi de cel de specialitate, “Oraşe pentru oameni” reprezintă o nouă provocare pentru a regândi spaţiile în care trăim, prin aducerea în prim-plan a traficului pietonal şi de biciclete, bineînţeles susţinute de un sistem de transport public bine dezvoltat.
În cadrul conferinţei, Jan Gehl a ţinut să precizeze că într-un Bucureşti tot mai dependent şi sufocat de maşini, cu proiecte urbane anacronice, eforturile pentru a reda oraşul oamenilor sunt mai mult decât necesare.
Alături de echipa sa de consultanţă urbană, Jan Gehl a reuşit, în ultimii 40 de ani, să schimbe profund calitatea vieţii în Copenhaga, această capitală devenind dintr-un oraş sufocat de maşini un adevărat paradis pentru biciclişti, un spaţiu în care oamenii interacţionează direct şi sănătos cu mediul în care trăiesc. A lucrat însă pentru multe alte oraşe din întreaga lume: Stockholm, Rotterdam, Londra, San Francisco, marile oraşe ale Australiei şi chiar New York, care şi-a propus să devină în scurt timp o exemplară metropolă verde. Recent, s-a confruntat şi cu situaţiile urbane mai complicate ale oraşelor din Orientul Mijlociu şi China, însă afirmă cu convingere că oriunde se pot face schimbări dacă vrem să-i facem pe oameni să se simtă confortabil şi să se bucure de propriile oraşe. Toate acestea exemple au fost analizate succint în cadrul conferinţei, Jan Gehl punctând schimbările benefice în aceste oraşe de-a lungul ultimelor decenii.
Conferinţa lui Jan Gehl şi lansarea cărţii “Oraşe pentru oameni” au venit într-un moment important pentru dezvoltarea Bucureştiului, în special în contextul alegerilor locale; ne-a bucurat în acest sens numărul foarte mare de persoane prezente, studenţi, arhitecţi şi urbanişti, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, reprezentanţi ai societăţii civile şi public larg interesat de dezvoltarea capitalei.
Susţinându-şi cu fermitate şi umor ideile de proiectare urbană umanistă, Jan Gehl a fost aplaudat cu entuziasm de către cei prezenţi la conferinţă, iar la final a oferit tuturor doritorilor autografe.
Sperăm ca apariţia cărţii “Oraşe pentru oameni” să constituie un pas important pentru o raportare corectă la dezvoltarea oraşului într-un mod sustenabil, oferindu-le informaţii preţioase în egală măsură utilizatorilor de zi cu zi ai oraşului (pentru a putea formula mai bine ceea ce-şi doresc) şi administraţiei şi arhitecţilor care iau şi pun în aplicare măsuri concrete de îmbunătăţire a vieţii urbane.
“Oraşe pentru oameni” poate fi comandată pe site-ul igloo: www.igloo.ro/colectii/53/
Publicarea cărţii a fost posibilă prin sprijinul acordat de Ordinul Arhitecţilor din România din Fondul taxa de timbru.
Mulţumim companiilor Titanmar şi Semmelrock pentru sprijinul acordat pentru organizarea conferinţei şi Bibliotecii Centrale Universitare Bucureşti pentru găzduire.