fbpx

Jocul cu tehnologia

Înființată în 1865, Universitatea Cornell, membră a prestigioasei Ivy League, este una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ din Statele Unite ale Americii şi din lume. Cea mai nouă clădire din campusul său, a cărei construcţie a fost finanţată de Bill Gates, uneşte departamenele de Computing Science şi Information Science pentru a încuraja colaborarea între cele două discipline.

Text: Anca Rotar
Foto: Roland Halbe

Jocul cu tehnologia

Situată în apropierea clădirii istorice Barton Hall şi a terenului de baseball Hoy Field, Gates Hall se plasează în centrul activităţilor culturale şi atletice din campus. De asemenea, ea polarizează o parte a campusului puţin folosită în trecut, printr-o faţadă dina­mică, contemporană ce generează, de asemenea, un nou punct de acces în campus. Placată cu panouri de oţel inoxidabil, ce capătă un aspect vibrant în lumina soarelui, impresionanta consolă ce marchează intrarea principală în clădire defineşte şi, în acelaşi timp, protejează un spaţiu de socializare gândit ca o piaţă publică amenajată peisagistic şi decorată cu forme sculpturale. Proiectată cu ajutorul unei tehnologii de modelare digitală de ultimă oră, membrana de oţel se extinde asupra întregii faţade, asemenea unui ţesut organic, creând o suprafaţă cu aspect continuu şi curgător, aflată într-o permanentă transformare şi cu detalii surprinzătoare ce amintesc de impactul profund al informaticii asupra artelor şi ştiinţei.

Jocul cu tehnologia

Din punct de vedere practic, membrana are rolul de a regla cantitatea de lumină ce pătrunde în interiorul sălilor de curs şi de a contribui la nivelul de confort termic din cadrul acestora. Layoutul interior a fost conceput în aşa fel încât să încurajeze comunicarea spontană, atât la nivel de interacţiune socială, cât şi la nivel academic, extinzând procesul de educaţie în afara tradiţionalelor săli de curs. Principalul nod de circulaţie este amplasat în aripa de vest a clădirii, fiind organizat în jurul unui atrium cu pereţi de sticlă, ce apare ca o continuare naturală a faţadei – realizată, la rândul său, în întregime din sticlă. Prezenţa luminatoarelor accentuează caracterul transparent şi permeabil al atriumului. Aici, conexiunile interdisciplinare au loc în cadrul unor spaţii tip alcov, propice discuţiilor şi studiului informal prin prezenţa pereţilor de sticlă ai sălilor de curs şi birourilor, ce pot fi folosiţi ca table pentru grafice, ecuaţii sau observaţii spontane. Gates Hall funcţionează pe baza unor sisteme sustenabile integrate ce întruchipează implicarea Universităţii Cornell în cauze legate de mediu, prin numeroase strategii ce ajută la crearea de medii mai sănătoase, reducerea consumului de energie şi conservarea resurselor naturale.

Jocul cu tehnologia

Proiectată în aşa fel încât să maximizeze iluminarea naturală, clădirea manifestă o grijă deosebită faţă de sănătatea studenţilor şi starea de spirit a acestora. Sticla procesată, ecranele de protecţie din metal perforat şi sistemul mecanic ce foloseşte apa din lacul situat pe terenul campusului pentru reglarea temperaturii fac ca Gates Hall să consume cu 30% mai puţină energie electrică în comparaţie cu alte clădiri universitare. Mai mult, materialele ce intră în componenţa sa sunt refolosibile şi de provenienţă locală, o parte din ele fiind chiar reciclate, pentru un impact minim asupra mediului. Astfel, prin amplificarea vizibilităţii, transparenţei, dar şi a ideii de interacţiune şi responsabilitate socială, structura noii clădiri este în deplin acord cu misiunea sa academică, axată pe dialog şi interdisciplinaritate.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0