fbpx

Jocuri. Jucării. Design: Eyecandy Monsters

Cum se vorbeşte mult prea puţin despre designul de jucării autohton, am ales să prezentăm câțiva creatori care, atraşi de materiale şi concepte diferite, croiesc cu pasiune şi, deseori, cu umor, jucării pentru copiii de toate vârstele. Începem seria cu…

Oana Râpeanu,
care nu s-a sfiit să îşi transforme joaca în jucării şi, în acest fel, au apărut Eyecandy Monsters –
monştri veseli şi moi, la care ajunge privilegiind liniile simple şi plăcerea de a experimenta.

Cum ai descrie ceea ce se întâmplă în designul românesc de jucării/ludic – mediul în care lucrezi este divers, fragmentat, actual, original?
Designul românesc de jucării mi se pare încă la început, văd însă un mare potenţial aici. Apucându-mă să creez jucării încă de acum aproape 8 ani, pot spune că observ o creştere accelerată în ultima perioadă. Mediul este compus dintr-un amestec de originalitate în unele cazuri, dar şi adaptări mai mult sau mai puţin inspirate ale unor jucării create de alţi designeri din afară.

Cum s-ar putea explica, pe scurt, filosofia ta creativă?
La un moment dat am început să mă joc desenând nişte monştri care dintr-odată s-au hotărât să se transforme în jucării moi, colţoase şi monstruoase. Am devenit Eyecandy Monsters şi de atunci îmi transform joaca în jucării. În acelaşi fel cred că trebuie să ne luăm fricile la trântă şi, dacă le-am privi ca pe nişte monştri de jucărie, cred că ne-am rezolva problemele mult mai uşor. Şi mai cred că trebuie să fim mai toleranţi cu cei din jurul nostru şi că nişte jucării atipice, monstruoase, dar amuzante, păroase, ochioase sau colţoase, însă plăcute la atingere, ne pot inspira asta.

Cine te inspiră (există/au existat mentori, designeri preferaţi mo­dele, repere)?
Îmi plac mulţi creatori de personaje, urmăresc multe conturi diferite, dar, în ultimul timp, constant în preferinţe sunt următorii: Eran Mendel, Geneviève Gauckler, The Haas Brothers, Bakea, Pisica Pătrată şi Ghica Popa.

Universul tău în texturi, culori, nuanţe şi dimensiuni şi proiectul cel mai drag de până acum.
Universul din care se nasc jucăriile Eyecandy Monsters este alcătuit din linii sim­ple, îmi place să schiţez noile idei pe cât posibil într-o singură linie ca formă prin­ci­pală. Îmi plac formele curbe şi colţii moi. Îmi place să simplific cât mai mult de­ta­liile de expresie, folosind accente diferite de la nasturi la desene simple şi bro­de­rie de mână. Prefer materialele simple sau cu printuri geometrice mărunte şi, de cele mai multe ori, prefer să intervin cu mai multă culoare în accentele de expresie.

Unde putem vedea creaţiile tale?
Deocamdată postez pe Facebook şi Instagram ce lucrez şi expun în magazinele Cărtureşti o parte din jucăriile mele. În ultimul timp am lucrat şi jucării pe comandă, am deja o colecţie de „mini humans” le spun eu, mini-portrete moi prin care care am transformat o persoană reală într-o jucărie. În prezent sunt în perioada de schiţe ale unor obiecte supradimensionate de design interior. Sper să vi le pot arăta într-un viitor apropiat.

Material apărut în igloo #179
aug-sep 2017

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0