fbpx

Klong Toey. Community Lantern

Câteodată, chiar şi cele mai mici intervenţii pot avea un impact considerabil asupra unei comunităţi, aşa cum o demonstrează proiectul de faţă, o simplă sală de sport, amenajată în cadrul uneia dintre zonele cele mai defavorizate din Bangkok. Oferind localnicilor un spaţiu de întâlnire şi posibilitatea de a organiza activităţi care, în trecut, nu le erau accesibile, Klong Toey Community Lantern a devenit, aşa cum de altfel se şi declară, o „rază de speranţă”, un element coagulant pentru locuitorii acestei zone.

Text: Anca Rotar
Foto: ©TYIN tegnestue

Cartierul Klong Toey are peste 140 000 de locuitori, majoritatea trăind în case improvizate, fără ajutor din partea autorităţilor, iar lipsa facilităţilor precum spitale sau şcoli, şi chiar a electricităţii, este dublată de problema consumului de droguri, a şomajului şi a criminalităţii ridicate. Prin urmare, pe lângă funcţiunea principală de teren de fotbal şi, prin extensie, sală pentru practicarea altor sporturi, proiectul a fost gândit ca un punct de plecare pentru abordarea numeroaselor probleme de natură socială întâlnite aici.

Parte a unei iniţiative mai ample, ce îşi propune explorarea potenţialului de dezvoltare a zonei, Klong Toey Community Lantern este prima destinaţie de acest tip, accesibilă tuturor localnicilor, un centru comunitar axat pe activităţi sportive, de echipă. Proiectul a fost elaborat pe parcursul unui întreg an, ceea ce a permis ca lucrările de construcţie propriu-zise să fie finalizate în doar trei săptămâni. În paralel, echipa a desfăşurat şi un program de informare a comunităţii locale, prin coordonarea de interviuri, ateliere şi întâlniri. Designul sălii de sport aduce laolaltă mai multe idei şi concepte, devenind o reprezentare în miniatură a factorilor legaţi de cooperare şi coeziune socială de care zona are nevoie: un spaţiu pentru întâlniri şi evenimente publice, cu locuri pentru spectatori, precum şi o serie de elemente ce facilitează organizarea de activităţi sportive, cum ar fi coşurile de baschet şi pereţii pentru alpinism. Cum spaţiul disponibil era unul destul de limitat, arhitecţii s-au decis să se axeze pe respectarea proporţiilor necesare pentru un teren de fotbal. Astfel, construcţia finală măsoară 12 m x 1,2 m, având o înălţime maximă de 5 m. Un alt obstacol a fost calitatea precară a solului din zonă, ceea ce a dus la turnarea unei baze de beton, care să poată susţine întreaga greutate a structurii. Cu o organizare simplă, explicită şi, în acelaşi timp, flexibilă, noua clădire le permite utilizatorilor mai multe posibilităţi de reconfigurare, fiind gata să vină în întâmpinarea nevoilor acestora fără a pune în pericol rezistenţa structurii, şi fără a „fura” din spaţiul destinat activităţilor sportive.

Până acum, reacţiile venite atât din partea comunităţii din Klong Toey, cât şi a publicului de specialitate au fost pozitive, oferind speranţe pentru dezvoltarea sustenabilă a zonei.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0