LA CALMA – o casă plină de liniște

Casa La Calma este amplasată într-un oraș mic de lângă Barcelona.Terenul său este situat într-o zonă cu o pantă foarte abruptă, împădurită abundent de pini, stejari și măslini. Parcul natural din fața terenului și densitatea redusă a clădirilor din zonă sporesc conexiunea subtilă a casei cu împrejurimile sale naturale.

CASA CA REFUGIU

Casa La Calma a fost gândită ca un adăpost pentru proprietarii săi, un loc unde ei se pot retrage din agitația orașului și aglomerația vieții de zi cu zi. Din acest motiv, casa are pereți exteriori masivi, grei, care acționează ca o cochilie protectoare. Astfel pereții sunt dominant închiși înspre drumul de acces și casele vecine și foarte deschiși spre pantă și pădure. Fiecare deschidere a anvelopantei de beton a fost concepută pentru a încadra o vedere specifică a lotului de teren dintr-o cameră diferită. Cu toate acestea, în fațada orientată spre pantă natura izbucnește în miezul casei dezvăluind de ce cochilia devine permeabilă spre natură.

casa-la-calma-1

SPAȚIUL ACORDAT NATURII

Datorită înlinației pantei și a reglementărilor constructive coroborate cu diferite constrângeri, echipa de arhitecți de la REE au proiectat o casă compactă, astfel încât cea mai mare parte a terenului a fost lăsată pentru grădină. Pentru a se integra mai bine pantei, volumul casei a fost fragmentat. Cu același scop, mai multe terase au fost gândite să găzduiască funcțiuni în aer liber, cum ar fi piscina, zona de grătar, zona de joacă și grădinile diferite.

MIMETISM AL CROMATICII ZONEI

Materialele alese sunt destinate să integreze volumul și textura casei în peisaj. Astfel peretele din beton are o culoare albă, asemănătoare cu piatra locală. Lemnul și oțelul corten din afara casei amintesc de trunchiurile copacilor. În interior, lemnul este mult mai luminos astfel că aduce claritate și căldură în casă.

PROTAGONISM VEGETAL

Copacii înconjoară casa într-o manieră aleatorie, organică, ca și cum pădurea s-a răspândit în teren, iar casa încearcă să ocupe un loc minim.

casa-la-calma-6

PROGRAM COMPACT

Casa La Calma are două nivele. Camerele de zi sunt la parter, bine organizate, conectate vizual, deși pot fi împărțite dacă este necesar. Sufrageria cu dublă înălțime este dominată de o bibliotecă mare și separată de sala de mese printr-un șemineu dublu. Dormitoarele se află la primul etaj, unde lumina soarelui și priveliștile sunt controlate de jaluzelele glisante.

Credite proiect _ Architect: Ramón Esteve / Collaborating Architects: Estefanía Pérez, Jacobo Mompó, Anna Boscá, María Parra, Fran Palomo / Collaborators REE: Tudi Soriano /Technical Architect: Emilio Pérez, Carolina Tarazona / Structures: PRODEIN INGENIERÍA / Installations: Juan Pedro Jimenez Monteagudo, David Gimeno Asensio, Vicente García García / Year: 2017 / Location: Sant Quirze del Vallès, Barcelona / Area: 510 sm