fbpx

La Street Delivery poezia coboară în stradă

Cum arată o stradă pentru oameni? Probabil una prietenoasă pentru copii, fără trafic și noxe, unde chiar și mașinile parcate sunt înlocuite cu amenajări foarte creative. În luna iunie, pentru două weekend-uri la rând, centrul orașului se reinventează și o comunitate tânără ne invită la ateliere mobile – libere pe stradă – și întâlniri inedite cu arhitecți, artisti și scriitori. Săptămâna trecută strada Quinet ne-a învățat cum orașul se poate trăi și altfel: profesori, voluntari și studenți de la Universitatea de Arhitectură și Universitatea București au transformat spațiul în loc de întâlnire pentru ateliere, plimbări și lecturi pietonale. Iar în acest weekend strada Verona devine galerie outdoor pentru meșteșuguri, instalații, artă murală, teatru și proiecții multimedia. Toate având ca inspirație cotidianul și strada – autentică și plină de semnificații. Despre rețeta spațiului public revigorat am discutat cu arhitectul și artistul Justin Baroncea, unul dintre inițiatorii colaborării UAUIM X Street Delivery.

62049413_2211157512337032_806857091712024576_n

Poezia e în Strada Quinet. Cum s-a născut ideea bibliotecilor „parcate” între cele două Universități?

Ne-am apucat să facem ateliere în porticul de la UAUIM în 2017. În 2018 le-am propus celor de la Studio Basar să își aducă atelierul mobil în portic și celor de la Arhipera să își țină workshop-urile în cadrul Street Delivery Edgar Quinet. Anul asta tema generală a Street Delivery, „poezia e în stradă” a determinat construcția unui mix între ateliere de producție și locuri de lectură. Zeppelin, Cartierul Creativ și Arhitext au fost între primii care ne-au propus să aducem cartea pe stradă printre spațiile de lucru. Cei de la UB și-au deschis curtea interioară către oraș, devenind parte integrantă din mix. Nu a fost doar despre carte ci și despre roboți, utopii, street art, poezie și mai ales zone de lucru.

Ce legături s-au creat între stradă, portic și curțile interioare ale UAUIM?

S-au deschis porțile curților interioare către Edgar Quinet. Am pus împreună spațiile celor două universități pentru a „extinde” (temporar) spațiul public. Am deschis școlile către oraș pentru două zile și sperăm să reușim să le redeschidem periodic printr-un program comun. Deocamdată am desenat o zebră între curtea UAUIM și accesul UB, am pus indicatoare și am repictat gangul de pe Quinet. Important e că cele două curți s-au întâlnit pe stradă pe care o vrem pietonală și liberă de mașini.

Cum sunt implicați voluntarii și grupul I’M UAU în Atelierele Quinet?

Echipa cu care am pornit la drum a început cu programul „Chei de lectură” coordonat de Mihaela Butoi, Sabina Nechita, Cristina Ginara și Ioana Nanis. „Chei de lectură” a fost în același timp un agregator și o vitrină pentru atelierele pe care le includem în programul „Street Delivery Edgar Quinet”.

Alex Axinte și Cristi Borcan de la Studio Basar au colaborat cu noi încă de anul trecut și pentru 2019 au venit cu lista proprie de colaboratori și cu experiența lor de organizare – se pricep foarte bine la proiecte și ateliere de recuperare a spațiului public și nu numai.

Alex Ivanof, Emi Birtea, Andrei Angelescu, Ioana Capotă, Alex Voicu și Vlad Ciontu se ocupă de implementarea proiectului, de coordonarea atelierelor din programul I’M UAU și de „bucătăria” atelierelor din cadrul „Street Delivery Edgar Quinet”.

E o echipa nouă fără o structura fixă care învață din mers din experiență celor de la „Street Delivery Verona” și care ține legătură cu toți participanții la proiect, inclusiv cu asociațiile studențești de la UB. Cei de la UB vin cu propriile echippe de voluntari și au autonomie pe selecția și dezvoltarea proiectelor din „curtea lor”. E primul an în care încercăm să punem echipele împreună și coeziunea va crește de la an la an. Am făcut un prim pas, și noi și cei de la UB am traversat strada pe care vrem să o ocupăm.

Continuăm.

*

Participanţi:
Arhipera, Arhitext, Artizthick, Asociaţia Chimiştilor Din UB, Augmented Space Agency, BAZA, Cartierul Creativ, Cenaclul Enigma, Cristinacristina, Cristi Mărculescu, Dan Ionescu + Mihaela Lazăr, Doriana Mărăşoiu, Dyson, Green Mogo, I’M UAU, Ideilagram, Ion Barbu, One Night Gallery + dARe by Samsung (Ioana Truşcă, Raul Ciceu, Bogdan Moraru), Mugur Grosu, Muzeul Şcolii de Arhitectură, Palier.ro, Posterjam, Speck Studio, Stardust Architects, Şcoala De La Buneşti, The Plot, Zeppelin.

Sponsori:
Cărtureşti, OAR, I’M UAU, Workshpace Studio, Herman Miller, U.A.U.I.M, The Plot, S.A.B.I.F., Zeppelin, Igloo, Aiurart, Vellant, Frufru, Creative Quarter, Policolor, Holver, Wienerberger, Rockwool, Delta Studio, Mobila Dalin.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0