fbpx

Land Art Transformations

Text: Corina Duma
Foto: Radu Damian

„Land Art Transformations”, desfăşurat în Portugalia, este un proiect internaţional care face parte din programul Cultura 2013, finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul interdisciplinar combină lucrări care aduc laolaltă arheologi, istorici, arhitecţi, artişti, fotografi etc., dar şi trecutul şi prezentul într-o intervenţie în peisajul de pe Monte Velho. Este coordonat de Institutul „Terra i Memoria” din Maçao, zonă cunoscută pentru gravurile sale rupestre, prin directorul instituţiei – prof. dr. Luis Oosterbeek – arheolog implicat în salvarea paleopeisajului portughez.

Land Art Transformations

Tema propunea o transformare a peisajului în timp. Invitat pentru proiectul Land Art Transformations a fost Dragoş Gheorghiu, personalitate multiculturală, arheolog experimentalist şi profesor de habitat şi antropologie culturală la Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. De formaţie arhitect, cu doctorat în istorie /antropologie, interesat de problematicile identităţii culturale, este primul artist român care a problematizat întâlnirea artei cu arheologia într-un concept unitar – artchaeology – în care arta devine un instrument de inspiraţie pentru cercetător, iar arheologia, la rândul ei, este o sursă de motivaţie pentru artişti.

Land Art Transformations

Zimbreira, Monte Velho este o zonă cu vestigii neolitice, un castru/ aşezare fortificată ce controla întreaga zonă cu vedere până spre Spania. Mai apoi, în epoca bronzului s-au succedat alte cetăţi, într-o continuitate de locuire care nu este vizibilă de la distanţă sau fară ajutorul unui ghid specializat.

Land Art Transformations

Proiectul lui Dragoş Gheorghiu propune, pornind de la aceste premise istorice ale locului, vizualizarea pentru o vreme a acestor urme prin intermediul unei instalaţii de artă performativă, efemeră şi gigantescă, de natură să schimbe percepţia asupra locului, să îi confere forţa de factor modelator al istoriei orale şi imaginarului contemporan. Plecând de la aceste date, opera aduce în atenţia publicului contemporan o imagine de acum aproximativ 5 000 de ani, vizibilă nu doar de pe autostrada ce traversează valea, ci şi din spaţiu (pe Google Earth 39° 34, 1.05,, N 7° 49, 37.92,, W 39° 34, 9.15,, N 7° 49, 31.28,, W). O re-vizitare a trecutului folosind ca mediu de transport arta contemporană, grafisme albe ce apar în peisajul muntos, ca o „scriitură pentru cer, precum cea de la Nazca”, după cum declară artistul. Lucrarea în sine se desfăşoară pe o lungime de 1,5 kilometri şi o suprafaţă de aproximativ 4,6 km2, iar punerea în operă a presupus şapte zile de lucru intens (zi lumină), la sfârşit de noiembrie 2010, pe un versant de munte a cărui pantă are o înclinaţie de 45°-60°. Nu ar fi putut fi realizată într-un timp atât de scurt fără sprijinul experimentalistului portughez Pedro Cura de la Muzeul de Artă Preistorică din Maçao şi a studenţilor voluntari. Inaugurarea proiectului este preconizată pentru luna martie a acestui an. Vă dorim drum bun!

Land Art Transformations

http://www.panoramio.com/photo/17752974

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0