L’Atelier de la Falaise – despre o simbioză creatoare

Înconjurat de natură, situat pe o faleză a munților laurențieni din apropierea Quebec, noul proiect al biroului canadian de arhitectură MU, propune un spațiu dedicat lucrului și urmează rafinat legile unui peisaj puternic, acordând atenţie detaliului semnificativ.

Noul atelier – legat printr-o pasarelă de locuinţa existentă – folosește abil relieful înclinat pentru a-şi adapta prezenţa la situl special. Astfel, spre deal, conturul spațial reia figura adăpostului arhetipal, a unei case atemporale și atipice, iar silueta propune o imagine familiară.

Folosind o simbioză creatoare între formă și loc, volum și materiale, evocat și propus, proiectul compune spaţii de lucru și locuit intim conectate cu mediul natural, privilegiind orientarea. Înspre dealul împădurit, deasupra garajului dublu, se află camera de zi cu loggie. Către vale, clădirea rămâne suspendată subtil pe coloane înclinate, asemenea mestecenilor din jur. În centru, nucleul construit cuprinde la etaj un spaţiu ludic în miniatură. Scara şi balconul interior se subordonează principiului de organizare spațială, având perspective direcţionate. Cu deschidere amplă spre lacul din vale – spaţiul desăvârşit al atelierului suspendat, dezvoltat pe dublă înălţime – participă la peisaj și aduce natura înăuntru printr-un vitraj spectaculos.

Dematerializarea colţurilor volumului general, iluminarea naturală constantă şi tratarea inedită a suprafeţelor cu formă omogenă și texturi diferite sunt procedeele arhitecturale la care proiectul recurge cu simplitate asumată. Astfel, variațiile materialor lemn, beton şi sticlă amplifică – pe o siluetă tranșantă – sentimentul imersării în context.