fbpx

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

Text: Silvia Gugu
Foto: Fotoworks

LEED pentru şcoli este conceput pentru a adresa natura particulară a proiectării şi construcţiei facilităţilor pentru educaţia primară, gimnazială şi liceală, prin adaptări operate asupra sistemului de certificare LEED pentru Construcţii Noi. Caracteristicile speciale ale evaluării performanţei energetice a şcolilor se referă la acustică, planificarea de ansamblu, prevenirea mucegaiului şi calitatea condiţiilor de mediu pe sit. În principiu, sistemul răspunde exigenţelor de sănătate pentru copii; necesităţii condensării unei varietăţi de programe într-un spaţiu foarte mic; şi posibilităţii de integrare a educaţiei despre sustenabilitate in situ.

Un studiu de caz interesant datorită provocărilor poziţiei, zonificării şi conversiei funcţionale îl reprezintă două şcoli din Los Angeles deschise în septembrie 2008, parte din reţeaua Green Dot.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

Şcolile Green Dot au apărut în 1999 ca răspuns direct la starea dezastruoasă a liceelor publice din oraş, în care procentul de elevi incapabili de absolvire era de peste 50%; marea majoritate a acestora proveneau din familii sărace. Între cei care reuşeau să termine, foarte puţini erau suficient de pregătiţi pentru a avea acces la învăţământul superior. Sistemul Green Dot a pornit de la ambiţia de a demonstra că educaţia poate fi făcută şi altfel, în şcoli mai mici, cu dotări mai bune, cu mai mult focus pe elevi; şi de la speranţa că succesul unor tineri din familii nevoiaşe, consideraţi „high-risk”, sau, cu alte cuvinte, fără şanse, avea să devină o inspiraţie pentru cei din jur.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

Această menire specială a făcut ca cele două facilităţi care au obţinut certificarea LEED să fie amplasate nu numai într-o zonă defavorizată din Los Angeles, ci într-un context extrem de dificil pentru exigenţele de nepoluare impuse de program: şi anume la interfaţa unei zone industriale cu un cartier rezidenţial, în vestigiile unor fabrici de textile. Cu toate acestea, locaţia beneficia de acces la transport în comun (o linie de metrou de suprafaţă), ceea ce în termeni LEED reprezintă o bilă albă şi, în plus, a consituit un motiv pentru a interzice elevilor să se deplaseze la şcoală în automobile personale. În urma rezonificării, cele două proprietăţi au fost transformate într-un campus de aproape 7 200 de metri pătraţi, cu locuri de parcare limitate şi dotări substanţiale pentru ciclism.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

Proiectul refoloseşte 95% din structurile existente, ceea ce, pe lângă aspectele pozitive, a ridicat o serie de probleme. Cerinţele pentru iluminare naturală în spaţiile de o adâncime considerabilă au determinat folosirea din abundenţă a luminatoarelor – tratate cu o peliculă protectoare anti-UV pentru a împiedica acumularea de căldură. Pereţii mobili au rezolvat alte constrângeri legate de partiţii, asigurând în acelaşi timp o flexibilitate a spaţiului care s-a dovedit ulterior extrem de benefică. Arhitecţii au intervenit substanţial şi la nivelul exteriorului clădirilor, creând identităţi separate pentru cele două şcoli şi adăugând elemente menite să învioreze faţadele existente. O scară masivă cu copertină de oţel suspendată, precum şi grilajele – cu rol de securitate, dar concepute într-o manieră grafică, plină de culoare – funcţionează ca un lifting bine plasat, reuşind în limitele bugetului – şi constrângerilor de timp – să schimbe mojoul general.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

O preocupare majoră, de la sine înţeleasă în California, o constituia consumul de apă. Prin urmare, designul încorporează sisteme de irigaţie eficiente, amenajări peisagere rezistente la secetă, robineţi şi toalete cu consum redus sau pe bază de senzori.

O treime din electricitatea folosită în campus provine din resurse regenerabile, iar combinaţia de sisteme de climatizare eficiente, frigidere fără clorofluorocarbon şi alte măsuri de eficientizare fac ca ambele clădiri să fie cu 20% mai performante decât cerinţele din standardele de construcţie californiene.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

La acestea se adaugă pardoseli bio folosite pentru podele în toate zonele de intervenţie, materiale cu emisii volatile foarte joase, izolare acustică şi sisteme de aer condiţionat silenţioase, precum şi un program extins de reciclare pe tot cuprinsul campusului.

În urma monitorizării performanţei energetice şi a consumului de apă, cele două şcoli au demonstrat economisirea a 38% din electricitate şi 64% din consumul mediu de apă comparativ cu facilităţi similare.

LEED pentru şcoli. Liceele Green Dot, LA

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0