fbpx

LichtAktiv Haus

Text: Catrinel Negru
Foto: Adam Mørk

LichtAktiv Haus este a patra clădire din seria Model Home 2020, ce cuprinde şase experimente la scară reală realizate de compania VELUX pentru a demonstra aplicabilitatea imediată şi multiplele avantaje ale tehnologiilor ecologice de ultimă oră în arhitectură. Proiectele Model Home 2020 utilizează la maximum lumina şi căldura soarelui şi ventilaţia naturală, coroborate cu alte sisteme de instalaţii ecologice adaptate pentru fiecare caz în parte, pentru a crea forme arhitecturale de excepţie, economii de energie incredibile şi un confort sporit al locuirii.

LichtAktiv Haus, localizată în Hamburg, este o locuinţă cuplată construită în anii ’50 care a fost renovată şi modernizată în spiritul economiei de energie, pentru a ajunge în timp neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. La origine o „casă de colonizare” – „Siedlerhaus”, care beneficia de o grădină mare de zarzavat pentru a asigura independenţa economică a familiei, LichtAktiv Haus reia spiritul iniţial al locuinţei, urmărind asigurarea independenţei energetice a acesteia.

Economia de energie este realizată prin multiple intervenţii la nivel arhitectural şi de echipare: pereţi şi vitraje termoizolante, ferestre şi rulouri de mansardă inteligente, pompă de căldură aer-apă, bazin de retenţie a apei pluviale, încălzire în pardoseală, panouri solare pentru apa caldă, celule fotovoltaice pentru electricitate. Întregul sistem funcţionează pe baza unor scenarii prestabilite, cu posibilitatea de control manual în orice moment. Vara, la amiază, rulourile de pe faţada sudică se închid, protejând interiorul de însorirea excesivă. În serile de vară, ferestrele de la parter şi cele de la mansardă se deschid şi reîmprospătează aerul prin „efectul de horn” – admisia aerului răcoros la partea inferioară şi evacuarea celui cald pe la partea superioară a volumului. Iarna, vitrajele orientate spre vest asigură încălzirea interiorului prin efectul de seră; noaptea, rulourile se închid pentru a asigura o termoizolare maximă. Lumina naturală, generos suplimentată (de la 18 mp de suprafaţă vitrată în construcţia iniţială la 60 mp în cea renovată), scade nevoia de lumina artificială şi facilitează legătura cu exteriorul şi sentimentul de confort psihologic.

Premiera în cazul locuinţei LichtAktiv Haus este realizarea studiilor energetice în trei variante, pentru a corespunde celor trei niveluri ale bugetului disponibil: intervenţie minimă, extinsă sau premium. Varianta realizată efectiv – cea premium – asigură compensarea 100% a cantităţii de CO2 necesare construirii şi exploatării prin utilizarea energiilor regenerabile. Totuşi, şi variantele minimală şi extinsă realizează importante economii de energie, reducând consumul la mai puţin de jumătate din cel iniţial. În varianta minimală, se realizează termoizolarea, montajul ferestrelor de mansardă şi al panourilor solare pentru apa caldă, înlocuirea boilerului cu o centrală eficientă. În varianta extinsă se adaugă pompa de căldură conectată la panourile solare, iar în varianta premium se prevăd în plus panourile fotovoltaice. De asemenea, între cele trei variante, arhitectura casei evoluează spre o suprafaţă mărită şi un confort sporit – de la 102 mp în variantă iniţială la 122 mp în variantă minimală, 148 mp în cea extinsă şi 189 mp în cea premium. La fel ca toate locuinţele din seria Model Home 2020, LichtAktiv Haus va fi deschisă publicului timp de şase luni, apoi va fi locuită de o familie vreme de un an, timp în care vor fi înregistrate performanţele reale ale clădirii – atât energetice, cât şi din punct de vedere al confortului – şi comparate cu cele estimate în faza de proiectare. Fidelă principiului VELUX – şi anume că un experiment valorează mai mult decât o mie de păreri avizate – casa LichtAktiv este un pas înainte în studiul eficienţei tehnologiilor noi şi o interfaţă transparentă, concretă şi atractivă între furnizorii acestora şi publicul cărora le sunt destinate.

În cadrul proiectului „Model Home 2020“ au urmat cele două locuinţe cuplate fără emisii de CO2 din Marea Britanie – CarbonLight Homes, iar pe 20 octombrie a.c. a fost inaugurată la Paris Maison Air et Lumiere, o nouă generaţie de casă activă, proiectată cu atenţie deosebită pentru calitatea vieţii locuitorilor. Este de altfel proiectul care închide campania-experiment iniţiată de către compania daneză pentru a promova un model de arhitectură durabilă, în care lumina naturală devine o valoroasă resursă energetică.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0