Liniștea orizontalei. Casa de lângă pădure

Liziera pădurii este mereu un loc liniștit și calm. Frumusețea pământului ușor denivelat în dealuri line te face să asculți liniștea mai atent. Proprietarii terenului au dorit inițial o casă de vacanță sau, mai precis, un refugiu de la aglomerația și zgomotul orașului. Ulterior, au decis să se mute verile în acest loc, departe de lumea prea grăbită a capitalei. Au preferat naveta cotidiană către lucru în favoarea calmului infinit al locului și casei lor.

House by Graphic Studio . Caldarusani . 2016

Echipa de arhi­tecți de la Graphic Studio a răspuns original temei de proiectare, propunând dezvoltarea locuinței doar în parter. Ideea de a locui aproape de pământ a devenit sâmburele conceptual al proiectului, ne-a declarat dr. arh. Remus Hârșan.

House by Graphic Studio . Caldarusani . 2016

Volumetria, al cărui alb denotă un curaj al formelor pure (aproape siziene), mizează pe fragmentarea armonioasă a substanței locuinței: două volume pavilionare, de amploare diferită, se interpun – prin conciliere armonică – între malul lacului și marginea pădurii. Un volum mai amplu re­curge la o pliere geometrică subtilă pentru a-și diminua masa. Cel de-al doilea obiect spațial este destinat oaspeților. Materia casei este orientată spre lac și filtrează privirea spre pădure funcționând ca o cornișă minerală.

House by Graphic Studio . Caldarusani . 2016

Spațiile interioare susțin discursul arhitectural rezervat, plin de respect față de cadrul natural în care se inserează armonios, fără zgomot inutil. Toate pardoselile sunt finisate cu lemn natural, mobilierul preia întocmai același ton și aceeași esență care accentuează astfel o fuziune generând un tot unitar elegant. Parietalele și plafoanele rămân albe, iar suprafețele vitrate – inclusiv cele ale luminatoarelor – conectează casa la peisaj.

House by Graphic Studio . Caldarusani . 2016

Din respect pentru liniștea orizontalei, terasele casei apropiate de pământ se continuă cu iarbă, într-un gest care te determină să crezi că locuința a fost acolo dintotdeauna, iar natura și corpul casei au crescut, nesupărător, împreună.

Proiectul ilustrează coperta celui mai nou album al seriei Case din România, volumul cu numărul 8 din colecția igloo best: https://www.igloo.ro/produs/case-din-romania-8/