fbpx

Loft în Malmø

Text: Catrinel Negru
Foto: Torben Eskerod

Sound-artistul Peter Palven a solicitat biroului de arhitectură Smog să realizeze un proiect de amenajare pentru el şi familia lui, o locuinţă care să fie în acelaşi timp spaţiu de primire şi de reprezentare pentru vizitatori şi parteneri de lucru, dar şi studio de creaţie al artistului.

Provocarea nu s-a oprit aici: spaţiul se afla la mansarda unui bloc de locuinţe muncitoreşti din Suedia anilor ‘30.

Privit din exterior, volumul cu trei niveluri şi un pod iniţial nelocuit este departe de a fi spectaculos; faţada lisă şi anostă nu anunţă incredibila transformare de la interior. Etajul al doilea şi mansarda au fost complet remodelate pentru a deveni un duplex luminos şi aerisit, într-un mix delicios de minimalism, high-tech şi câteva piese păstrate din anii ’30. Nivelul de jos, de dimensiuni mai reduse decât cele ale mansardei, cuprinde spaţiile vechiului apartament cu excepţia livingului, mutat la etajul superior. Deşi pardoseala din lemn natur şi pereţii albi, impecabili, sunt suficiente pentru a crea o atmosferă plăcută, cele câteva piese originale – rozetele de pe plafon şi corpurile de iluminat suspendate cu aspect modern-interbelic, radiatoarele din fontă şi uşa de intrare cu rame şi tăblii – adaugă acel plus de căldură, devenind obiecte de colecţie.

Scara interioară, principalul element nou introdus, se află în centrul transformării spectaculoase; ea preia planurile albe ale pereţilor, le roteşte, le înclină, le transformă în goluri orizontale şi verticale, parapeţi, supante şi mobilier fix. Spaţiul de deasupra este inundat de lumină, ferestrele VELUX de pe cele două laturi ale casei – est şi vest – aduc soarele până în mijlocul mansardei. Planurile albe, înclinate ale acoperişului intră în dialog cu pereţii de compartimentare nou-construiţi şi cu mobilierul fix – alb, liniar, însă oblic în plan şi în secţiune.

Amenajarea de tip open-space cuprinde livingul, patru dormitoare, zona de lucru şi două băi. Compartimentările sunt realizate din pereţi de gipscarton atipici, combinaţi cu piese de mobilier fix – biblioteci cu uşi culisante – care separă spaţiile şi totuşi permit un maxim de flexibilitate în utilizarea lor. Hornurile de mari dimensiuni care apar în poziţii aleatorii în raport cu perimetrul camerei animă şi ele spaţiul, independent sau în paralel cu o bibliotecă sau o comodă. Lumina naturală care scaldă camerele de la înălţimea ferestrelor VELUX apropiate de coamă, peisajul deschis care participă la ambianţa interioară prin ferestrele VELUX suprapuse pe înălţime şi chiar fără parapet, ca aceea din baia matrimonială, împreună cu finisajele prietenoase – lemnul natural, pereţii albi – toate întreţin o atmosferă veselă şi destinsă, propice atât pentru viaţa de familie, cât şi pentru lucrul creativ. Mobilierul predominant negru şi cu aspect de studio aduce contrastul necesar şi se completează perfect cu aparatura audio-video prezentă în mod discret în fiecare cameră. Sistemele de iluminat şi audio-video sunt controlate prin telecomandă, în funcţie de fiecare scenariu – zi în familie, petrecere, vizită de afaceri.

Fluiditatea spaţiului, accentuată de direcţiile diagonale orizontale şi verticale, de comunicarea între niveluri printr-un gol trapezoidal, de jocul de lumini şi umbre care reiau unghiurile amenajării, este principala calitate a loftului, în puternic contrast cu compartimentările şi iluminatul convenţional de la nivelul inferior.

Amenajarea acestui duplex dovedeşte că recâştigarea spaţiului mansardei într-o abordare creativă este o soluţie ideală pentru transformarea unei locuinţe mici şi fără valoare arhitecturală într-o lecţie de design. Lumina naturală, cel mai important ingredient al unui spaţiu contemporan de calitate, participă activ la punerea în valoare a fiecărui detaliu, iar sursa acesteia – ferestrele VELUX, amplasate la diferite înălţimi, izolat sau grupate, cu sau fără parapet – permite diferenţierea zonelor şi câştigarea unei imagini scenografice pentru fiecare încăpere în parte.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0