Louvre Abu Dhabi – o constelație de artă

Condiția de obiect iconic sau de spațiu unic, într-o configurație de arhipelag – așa cum declară echipa de arhitecți de la Ateliers Jean Nouvel în cazul proiectului de arhitectură Louvre Abu Dhabi – se accentuează prin neașteptatul amplasamentului, un loc ce pare insular.

Accesul de pe apă adaugă poezie caracterului de loc izolat.

De aici a plecat și prima idee, aceea a unui adăpost a cărui estetică să fie sincronă și compatibilă cu ceea ce ține protejat – cele mai prețioase opere de artă ale lumii.

Un simbol major al arhitecturii arabe, cupola, este interpretat astfel încât să afirme o traversare culturală, dar și contemporană a tradiției.

Proiectul construit cu cele mai profunde sensuri și subtile detalii creează o lume protejată și primitoare, combinând seren lumina și umbra, generând ambiente specifice pentru pace și contemplare. Capăt de perspectivă al unei promenade urbane care debușează într-o grădină, muzeul devine un umbrar gigantic în timpul zilei și o oază de lumină pe timpul nopții, un fel de constelație de artă.

Temperaturile extreme, prea scăzute sau foarte ridicate, îndepărtează populațiile de un anumit loc al pământului. Oamenii nu rezistă bine șocului termic, iar operele de artă au nevoie de condiții foarte speciale de expunere și conservare. Astfel de observații elementare, declară Jean Nouvel, au influențat Louvre Abu Dhabi.

Muzeul din Abu Dhabi, chiar dacă se numește „Louvre”, se îndepărtează angajat de pericolul francizei, asumându-și nu doar curatorial, ci și arhitectural adevărul că aparține unei țări, istoriei, culturii și geografiei sale.

Cupola este o propunere contemporană și structurală uimitoare.

O geometrie dublă – cu diametrul de 180 de metri, cu sprijin orizontal, alcătuită dintr-un material țesut, perforat la întâmplare – oferă o lume magică dedesubt, cu izbucniri luminoase. Elementul filtrant al luminii, ce evocă evident principiul mousharabiei, acoperă ansamblul și reprezintă ilustrarea conceptului arhitectural: un spațiu adăpostit de un umbrar gigantic. Dar umbrarul aduce și lumină dozată.

Astfel, neobișnuitul sau, chiar mai bine spus, ineditul propunerii spațiale îl reprezintă o amplă boltă perforată care reușește să creeze o ploaie de lumină. Domul strălucește în lumina soarelui din Abu Dhabi. Noaptea acest peisaj protejat se anunță ca o oază incandescentă sub cerul înstelat.

Apropierea de muzeu se face terestru, lonjând țărmul, sau de pe apă, amarând pe un ponton special amenajat pentru Louvre.

Amalgamul funcțional adaugă spațiilor de expunere pentru colecțiile unice, magazine de cărți tentante și locuri de savurare în tihnă și la umbră aromelor fascinante ale ceaiurile locale, cafelei și delicateselor.

Este un loc calm și deopotrivă complex. Un spațiu foarte special între o serie de muzee emergente, care își cultivă atât diferențele, cât și autenticitatea ca și când ar fi în luptă de branding.

„Muzeul și marea – Louvre Abu Dhabi devine destinația finală a unei promenade urbane, o grădină pe coastă, un refugiu răcoros, un adăpost de lumină în timpul zilei și al nopții, estetica sa fiind consistentă cu rolul său de sanctuar pentru cele mai prețioase opere de artă.” (Jean Nouvel)

 

Proiect: Louvre Abu Dhabi

Amplasament: Ile de Saadiyat, Abou Dabi Saadiyat Island, Abu Dhabi

Arhitectură: Ateliers Jean Nouvel

Arhitect Partener: Hala Warde (HW architecture – Paris, FR)

Șefi de proiect: Jean-François Bourdet, Stefan Zopp

Construcții: Damien Faraut, Athina Faraut

Muzeografie / FF&E: Anna Ugolini

Senior project Designer: Frédéric Imbert, Sabrina Letouneur

Arhitecți: Concept phase: Raphael Renard, Reda Slaoui, Youssef Tohme, Qiang Zou; Interior Design: Floriane Abello, Lucas Dumon, Isabella Garbagnati, Jaiyao Huang, Tanguy Nguyen, François Zab

Graphic Design: Clovis Vallois

Suprafața construită desfășurată: 97 000 mp

Suprafața spațiilor de expunere: 9 200 mp din care 6 000 mp colecții permanente / 2 000 mp galerii de expunere temporară / 200 mp muzeul copiilor