Lumină pentru România

Suntem din ce în ce mai conştienţi de rolul pe care şi-l asumă designul în diseminarea unor campanii sociale de impact. De la concepţie grafică la unelte ajutătoare, o campanie de succes este susţinută de un concept vizual puternic. Este şi cazul colaborării dintre duo-ul de arhitecţi Diana Roşu – Bogdan Ciocodeică şi Asociaţia Free Mioriţa, care şi-a propus să aducă în atenţia publică proiectul “Lumină pentru România”.

Text: Ioana Diaconu

“Lumină pentru România” este un proiect de amploare demarat la sfârşitul lunii aprilie, care deschide subiectul numeroaselor localităţi din România lipsite de necesarul de curent electric pentru un confort minim. În acest context, asociaţia a demarat o campanie de informare, dublată de un traseu pe bicicletă prin toată ţara, un drum de 6.000 de km asumat de Iulian Angheluţă, pentru a descoperi comunităţi izolate care trăiesc fără curent electric. Ulterior, cu ajutorul voluntarilor şi al sponsorilor, vor fi montate panouri solare, o iniţiativă care şi-a pus deja amprenta asupra primelor locaţii – în satele Ineleţ şi Ursici. Pentru a continua acest proiect, este nevoie de implicarea cât mai multor actori publici, iar pentru aceasta, de a duce povestea mai departe. Aici revenim la componenta de design, care ajută la diseminarea mesajului pentru un public cât mai larg, prin modalităţi cât mai memorabile. În colaborare cu arhitecţii Diana Roşu şi Bogdan Ciocodeică, iniţiatorii proiectului au optat pentru un spaţiu expoziţional inedit, care va călători prin ţară la diferite festivaluri şi evenimente pentru a spune povestea comunităţilor care trăiesc fără lumină.

Pornind de la nevoia unui obiect concret care să transmită mesajul campaniei, discuţiile cu arhitecţii au condus la crearea unui spaţiu-exponat al mediului în care trăiesc aceşti oameni, un spaţiu rural înglobat într-o urbe modernă: o casă tradiţională românească reinterpretată în stil minimalist, încadrată de baloţi de paie şi decorată cu preşurile bunicii. Casa, cu dimensiuni de 2m x 2,5m x 3m este demontabilă, gândită ca o serie de panouri din lemn detaşabile, pentru un transport eficient. Lucrând integral cu lemn, material regenerabil şi reciclabil, arhitecţii au beneficiat de o gamă largă de esenţe de lemn din care să aleagă, puse la dispoziţie de furnizorul proiectului, Holver România. Acest cadru găzduieşte o expoziţie itinerantă de fotografie care aduce la lumină poveştile oamenilor şi comunităţilor întâlnite pe parcurs. Expoziţia a fost posibilă cu sprijinul celor de la The Plot, micul atelier de machetare şi plotare din incinta Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. Metaforă a unei vieţi izolate, construcţia încorporează mesajul proiectului, invitând vizitatorii să exploreze chiar şi pentru un moment realitatea oamenilor din comunităţile izolate.