fbpx

Luzinterruptus

Text şi interviu: Silvia Gugu
Foto: Gustavo Sanabria

Despre Luzinterruptus nu se ştie mare lucru, decât că inundă străzile cu instalaţii luminoase, uneori subversive, alteori nu, în orice caz scoţând din umbră colţuri de oraş uitate şi probleme latente. Lucrează noaptea, la scări diferite, cu diverse surse de lumină şi materiale as found, într-un ritm care celebrează efemerul: de multe ori produsul final dispare în câteva ore, transformat în jucăria sau suvenirul trecătorilor. Deşi membrii grupului au o educaţie formală în artă, acţiunile lor rămân în afara circuitului oficial de producţie artistică: spontane, ilicite, anonime şi independente, ilustrând din abundenţă spiritul DIY.

Luzinterruptus

Luzinterruptus

Colectivul anonim, cu doi sau trei membri de bază susţinuţi uneori de grupuri locale care vor să dea o mână de ajutor, a luat naştere în 2008 în Madrid, unde continuă să-şi desfăşoare în principal activitatea. Deşi concepute pentru contexte specifice, lucrările lor au devenit virale datorită fotografiilor publicate pe internet, care transmit mesaje ce rezonează la nivel global. Instalaţii ca „Mutant weed”, „A lot of policemen for so few people”, „The wind brought us the crisis”, „Public toilets” au fost gândite pentru realităţi ale Madridului, dar se regăsesc în majoritatea mediilor urbane. Realizate cu minimum de resurse, lucrările încarcă spaţiul public cu un mesaj concis, răspicat, uneori plin de umor, niciodată agresiv sau autoritar. Altele, iniţiate la invitaţia unor festivaluri – precum „Packaged river” în Caracas sau „Literature VS traffic” în Melbourne şi New York – beneficiază de fonduri şi forţă de muncă suplimentară, prin urmare acoperă suprafeţe mai mari şi uneori se menţin pentru perioade mai îndelungate, dar de regulă cei de la Luzinterruptus nu prea-şi bat capul cu eternitatea. Conştienţi că oraşul e într-o continuă evoluţie, artiştii preferă să-şi menţină relevanţa ţinând pasul cu schimbarea mai degrabă decât să rămână asociaţi cu o temă recurentă sau să-şi piardă vremea în căutarea absolutului.

Luzinterruptus

Luzinterruptus

Un scurt interviu ne dezvăluie din idealurile şi planurile nutrite de colectiv, prieteni anonimi care ne fac să ne simţim acasă pe străzile Madridului sau de aiurea.

Silvia Gugu: Am înţeles că lucraţi la un nou proiect, ne puteţi povesti pe scurt despre ce e vorba?

Luzinterruptus: În prezent pregătim o serie de instalaţii, cele mai multe sunt concepute pentru străzile din Madrid şi abordează tema crizei, poluării luminoase şi jocurilor olimpice pe care nu le vrea aproape nimeni. Le vom realiza în decursul lunilor următoare şi, ca întotdeauna, vor fi clandestine. În plus o să mai prezentăm nişte proiecte la festivaluri internaţionale care şi-au manifestat interesul în munca noastră. Vrem să facem nişte lucrări noi şi de mare anvergură, deşi majoritatea ne-au cerut să repetăm instalaţii mai vechi care le-au plăcut. Nu spunem mai mult ca să nu ruinăm toată şmecheria.

Luzinterruptus

Luzinterruptus

S.G.: Instalaţiile voastre sunt o activitate full-time sau doar un hobby?

Luzinterruptus: Cu toate că lucrul cu lumina reprezintă activitatea noastră cea mai importantă din punct de vedere artistic, din păcate trebuie să muncim şi în alte domenii pentru a putea supravieţui.

S.G.: Ce fel de surse de lumină folosiţi?

Luzinterruptus: Toate tipurile de lumini autonome, alegem modelul în funcţie de instalaţie. Deşi uneori, pentru instalaţii de mai lungă durată, trebuie să folosim şi energie electrică. Nu suntem foarte interesaţi de partea tehnologică, eu mi-aş dori să putem lucra cu foc de exemplu…

Luzinterruptus

S.G.: Transpare foarte multă poezie în lucrările voastre. Din ce vă inspiraţi?

Luzinterruptus: Ne inspirăm din lucrurile de zi cu zi despre care citim în ziare şi pe care le vedem în oraş. Lumina, gunoiul, deşeurile reciclate, materialele simple, aşa cum se găsesc în propriul lor mediu, aste e ceea ce constituie inspiraţia noastră; iar viaţa oraşului, felul în care sunt folosite spaţiile publice, mediile ostile, natura, revendicările sociale fac parte din arsenalul nostru de bătaie.

Luzinterruptus

S.G.: În afară de emoţia, bucuria şi conştientizarea pe care le generează proiectele voastre, sunt şi rezultate mai de durată? Au existat proiecte care să genereze o schimbare radicală?

Luzinterruptus: Ne place să ne imaginăm că munca noastră a schimbat ceva, desigur, dar ar fi pretenţios să pretindem că aşa e… Ceea ce cerem noi este un moment de reflecţie asupra problemelor care ne privesc, măcar noaptea, în drum spre casă. O lumină care luceşte în întuneric constituie o manieră foarte eficientă de a atrage atenţia; şi noi tocmai asta facem, atragem privirea trecătorilor şi apoi le comunicăm ceea ce gândim, în aşa fel încât să înţeleagă sau pur şi simplu să aprecieze fără să ştie mult mai mult. Dacă preocupările noastre sunt luate serios în considerare, nu suntem siguri, dar de multe ori, oamenii se opresc şi încep să vorbească cu noi despre problemele ilustrate de instalaţii, exprimându-şi opiniile în mod liber, în atmosfera de confidenţialitate pe care o oferă noaptea.

Luzinterruptus

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0