fbpx

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

Luna mai este luna Festivalului Filmulului European, organizat cum ne-am obişnuit de Institutul Cultural Român. Pe lângă proiecţiile celor peste 50 de filme care pot fi văzute atât în Bucureşti, cât şi în Braşov, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, – programul îl puteţi găsi pe www.ffe.ro -, cinefilii vor avea parte şi de concerte, întâlniri cu regizori, sau expoziţii.

Fotografia, artă înrudită cu filmul, se asociază FFE prin expoziţia „Mândrie şi beton“ realizată de Petruţ Călinescu (www.petrut-calinescu.com) – „o expoziţie despre tranziţia satului tradiţional de la casa fără niciun cui la vila fără nicio şipcă de lemn“. Expoziţa va putea fi văzută pe toată durata festivalului la Bucureşti, la sediul ICR în perioada 3-13 mai, între orele 9-17.

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

„Mândrie şi beton” documentează transformările recente petrecute în satul tradiţional românesc, cu focus pe Ţara Oaşului şi Maramureş. Cum adoptă satul tradiţional vilele de beton cu patru etaje şi păstrează, în aceeaşi bătătură, casele bătrâneşti din lemn? Cum a reuşit diversitatea culturală din cosmopolitul Paris să le întărească identitatea locală (tradiţiile oşeneşti au cunoscut o spectaculoasă revigorare în ultimii ani) şi în acelaşi timp să le-o transforme (nu există nuntă fără costume oşeneşti, iar valoarea lor constă în numărul de cristale Swarovski cusute pe ele)? Cum coexistă astăzi tradiţia oşenească şi influenţele occidentale cu care se întorc acasă cei plecaţi la muncă în străinătate?

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

Acesta este singurul demers de antropologie vizuală /fotografie documentară profesionistă, care vine să completeze numeroasele studii sociologice şi antropologice făcute pe zona de nord a ţării din momentul începerii migraţiei forţei de muncă, încă de la începutul anilor ’90 (un studiu referinţă pe această temă fiind cel al Danei Diminescu – “Deplasările oşenilor în străinătate, un nou model de migraţie”).

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

În momentul de faţă există o largă selecţie de albume fotografice despre România rurală, despre anumite regiuni, dar aproape toate, conduse de interese comerciale, eşuează în a documenta realitatea. Ele prezintă o Românie rurală tradiţională, neschimbată de secole, ca un un muzeu al satului în aer liber locuit, unde bătrâni în opinci aşteaptă turiştii torcând sau cântând din fluier.

În „Mândrie şi beton” asistăm oarecum la aceeaţi scenă, dar ne dăm doi paşi înapoi (ne uităm să nu ne calce vreun BMW!) şi cuprindem întreg tabloul în care intră şi vila mastodont construită de nepotul plecat la muncă în străinătate.

Mândrie şi beton la Festivalul Filmului European 2012

Mai multe detalii despre proiect puteţi afla pe www.petrut-calinescu.com.

Expoziţia este deschisă la sediul ICR (Aleea Alexandru nr 38, sect 1) în perioada 3-13 mai, între orele 9-17.

Detalii despre această ediţie a festivalului sunt disponibile pe www.ffe.ro şi www.facebook.com/ffeRomania.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0