fbpx


White November igloo

Mansarda C.

Fiecare dintre noi are o imagine a propriului loc de vis şi, de multe ori, aceasta este de fapt un puzzle de senzaţii şi detalii vizuale trăite de-a lungul timpului, împletite cu preferinţe ce ţin de personalitate. De aceea, un dialog deschis cu arhitectul este esenţial atunci când se porneşte într-un proiect de amenajare a unei locuinţe. În cazul de faţă, nu doar că a existat o colaborare frumoasă între cele două părţi, dar beneficiara este totodată şi o bună prietenă a echipei Ideogram Studio, fapt ce a înlesnit semnificativ procesul de traducere a dorinţelor sale în design.

Text: Adelina Clapon
Foto: Andrei Creangă, Tudor Constantinescu

Spaţiul de 44 de metri pătraţi se află la ultimul nivel al unei clădiri din 1938 şi a funcţionat, cel mai probabil, ca locuinţă pentru servitori. În 2005, odată cu mutarea unui nou locatar – sora actualei proprietare, locului i s-au adus îmbunătăţiri semnificative: termoizolare, ferestre noi pe pantele acoperişului, amenajarea unui grup sanitar şi placarea cu gips carton. Arhitecţii au optat însă pentru păstrarea unor elemente într-o formă cât mai apropiată de starea iniţială a construcţiei. Astfel, elementele structurale de lemn lăsate la vedere sunt cele din 1938 şi sunt scoase în evidenţă de fundalul alb, continuu, pe care îl creează plafonul şi pardoseala. Forma planului prezintă diferite decroşuri şi delimitări de structură, aspect ce a condus către o organizare spaţială în două zone funcţionale principale. Prima dintre ele gravitează în jurul patului, asemănător unei perne uriaşe, care poate servi, la nevoie, drept canapea, în timp ce a doua are ca punct focal budoarul, aflat în relaţie directă cu dressingul şi cu baia.

Celor două zone principale li se adaugă un spaţiu de lectură, un bar, dar şi un leagăn – dorinţa specială a beneficiarei şi poate elementul cel mai inedit al amenajării. Locul cel mai retras al mansardei este dedicat unei zone pentru lucru şi studiu.

Această mansardă pune în evidenţă una dintre cele mai moderne şi diafane amenajări din Bucureşti, iar arhitecţii mărturisesc că au dorit să obţină în primul rând o reflexie a proprietarei. Tocmai de aceea, locul a fost organizat ţinându-se cont de activităţile zilnice ale acesteia, trecute prin filtrul ludic al unor mici „bucurii copilăreşti-adolescentine”. În plus, s-a optat pentru obiecte de mobilier cu personalitate, create pe comandă de către echipa Primodat. Recuzita decorativă dezvăluie tuşe ludic-feminine la tot pasul: un simpatic taburet pe rotile, alcătuit din perne suprapuse, care se pot desface în funcţie de numărul de oaspeţi, budoarul cu o multitudine de sertare marcate prin butoni diferiţi, care compun un traseu vesel, peretele – colaj din baie – rezultat al unui proces la care proprietara şi arhitecţii au lucrat împreună, hubloul din dulap care pune în scenă o pereche de pantofi, indicând totodată una dintre pasiunile locatarei. Toate aceste elemente, inclusiv corpurile de iluminat cochete de la Atelier Anda Roman, sunt potenţate prin alegerea unei game cromatice calde, dar cu tonuri îndrăzneţe.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0