fbpx

Marcel Young

Britanic get-beget, cu studii în design începute relativ târziu, la 21 de ani, la Universitatea din Kingston, şi ucenicie practicată cu dăruire faţă de maestrul excentric Tom Dixon, Michael Young nu-şi dezice originile. Calm şi cu umor bine temperat, insularul tratează cu seriozitate orice client, fie el şi un specialist taiwanez în chirurgie plastică. Michael Young şi-a deschis agenţii de design la Londra, Reykjavik, Bruxelles şi Taipei, cucerind piaţa asiatică de amenajare de interior.

Text: Mirela Duculescu
Foto: ©Vivien Chen (Dr. James Chang Clinic), Ari Magg (Astro Bar)

Designerul britanic recunoaşte că a dorit să contrabalanseze stilul londonez de viaţă mondenă, care şi-a pus amprenta asupra creaţiei din prima etapa a carierei, şi a ales Islanda pentru a se concentra asupra designului în sine. Conceptele de amenajare, purtătoare de mesaje de civilizaţie, denotă predilecţia pentru îmbinarea formelor artistice cu respectul pentru spiritul locului şi obiectul de arhitectură deja construit.

Încercarea de a înţelege Orientul scoate la iveală un designer globalist demn de strămoşii fascinaţi de cuceriri exotice. Gândit şi lucrat în echipă alături de arhitectul Alberto Puchetti şi artistul plastic Katrin Petursdottir Young, proiectul de amenajare a unei clinici de chirurgie plastică din oraşul Taipei se evidenţiază prin câteva tuşe marca Marcel Young. Britanicul a mizat pe utilizarea a circa 100 de metri pătraţi de podea, uşi, pereţi de interior şi blaturi despărţitoare din sticlă securizată laminată cu un model organic abstract în nuanţe de purpuriu şi albastru, în contrast cu restul spaţiului decorat în alb, culoare tradiţională pentru crearea unei atmosfere medicale. Proiectul comandat de unul dintre cei mai renumiţi chirurgi asiatici specializaţi în estetica feminină are ca temă amenajarea de interior a unei clinici cu o suprafaţă construită existentă de 300 de metri pătraţi şi, totodată, crearea unei identităţi vizuale pentru acest tip de activitate.

Practic, creativitatea lui Marcel Young a fost provocată de specificul incitant al subiectului, dar şi de lucrul cu un client cu o mentalitate orientală şi o profesie occidentală. Creatorul britanic cu practică în fabricile italiene de mobilier nu a rezistat tentaţiei de a combina seriozitatea şi profesionalismul impuse de actul medical cu rafinamentul unui boudoir şi ideea de frumuseţe feminină. Conceptul dezvoltat de designer în colaborare cu soţia, artista islandeză Katrin P. Young, se axează pe o amenajare cromatică cu impact vizual şi emoţional deosebit.

Deoarece companiile locale nu dispuneau nici de tradiţie şi nici de expertiză în utilizarea unor tehnologii noi şi modelarea anumitor materiale, designerul a fost nevoit să le pregătească pentru a lucra împreună la proiectul de amenajare. Ca urmare a colaborării cu producătorul Dupont în cadrul unor proiecte experimentale, Marcel Young a utilizat pentru prima oară tehnologia SGX Laminates pentru a releva calităţile arhitecturale ale podelei din Clinica Dr. Chang. Tehnica folosită constă în imprimarea unor patternuri artistice pe filme din plastic care sunt apoi laminate pe suprafeţe foarte mari de sticlă securizată. Katrin P. Young mărturiseşte că imprimarea modelului floral pe plăci mari de sticlă s-a realizat la o rezoluţie foarte bună, de 3 000 dpi, graţie tehnologiei SGX Dupont care poate reproduce cu mare precizie opere de artă pe suprafeţe largi de sticlă. Parcursul tehnic de la modelul organic, creat de artist cu ajutorul computerului şi al softului Adobe Illustrator, la designul final al podelei de sticlă decorată prin laminare este digital în totalitate.

În contrapondere cu modelul floral abstract al nivelului de calcare se află pereţii coloraţi într-o nuanţă roşiatică imprimată de o oglindă laminată montată în spate, precum şi negrul dramatic al suprafeţelor din Corian (material plastic compozit durabil, septic, translucid, uşor de modelat şi de zgâriat) amplasate în holul de aşteptare.

Supranumit Lucy Clinic, spaţiul-templu dedicat frumosului frivol şi imaginii feminine în societatea contemporană propune un interior în care volumul şi culoarea devin instrumente de amenajare şi expresie plastică. Combinaţia de sticlă laminată, materialele aplicate şi lucrarea de artă gigantică sugerează o atmosferă extrasenzorială ce transcende tradiţia şi oferă frâu liber fanteziei. Modelul geometric imprimat pe plăcile din Corian echilibrează modelul decorativ organic al podelei ca metaforă a frumuseţii şi preciziei profesiei de chirurg plastic.

La fel de grăitor pentru filosofia lui Marcel Young este şi conceptul de amenajare a unui bar de noapte într-una dintre cele mai vechi clădiri-monument din capitala Islandei. Spaţiul a fost tratat mai degrabă ca o reflecţie a abordării în design decât ca un singur obiect arhitectural – un spaţiu deschis, amuzant, perceput asemeni unui club acvatic dotat cu patru baruri şi două ringuri de dans. Spre deosebire de industria din Taipei, care nu oferă o tradiţie sau abilităţi specifice, mesteşugul propriu islandezilor a stat la baza conceptului gândit de Marcel Young. Meşterii locali, entuziaşti prin propria natură, au dezvoltat în mod firesc abilităţi de prelucrare a betonului şi oţelului, în special pentru proiecte de piscine şi zone geotermale. Ca o consecinţă firească, Young a lucrat cu o companie locală pentru a pune în operă zona centrală a clubului numită Smarty Pool şi imaginată ca un spaţiu destinat piscinei, suprapus unei zone relaxante de picnic. Combinaţia de spaţiu interior/exterior caracterizează destul de bine ţinutul islandez, crede designerul britanic. Piesele de mobilier desenate de Young şi executate de Cappellini& Moroni pentru acest proiect „plutesc” lejer în zona de „piscină”, iar corpurile de iluminat produse de Eurolounge imprimă o atmosferă artificială, suprarealistă. Marcel Young a reuşit să sugereze ce şi-a propus: alunecarea într-un spaţiu virtual. Atmosfera de la etaj este mult mai calmă şi linştitoare, cu pereţi în care sunt „ascunse” sisteme de iluminat sensibile la mişcare, care-şi schimbă gama cromatică de la roz pal la roşu puternic, în funcţie de amploarea activităţii fizice.

Marcel Young mărturiseşte că ritmul de viaţă şi distracţia din marile capitale, la care se adaugă obligaţiile şi relaţiile sociale superficiale, nu sunt pe gustul său şi-l abat de la esenţa creaţiei în design. Întâlnirea cu artista islandeză Katrin Petursdottir, care îi va deveni soţie, îl determină să găsească scăparea în sine, prin întoarcerea la reflecţie şi studiu concertat asupra designului. Înfiinţarea atelierului din capitala Islandei şi transformarea unui depozit din Bruxelles în spaţiu de lucru (înconjurat de sălcii şi un liniştitor lac cu peşti) sunt exemple de retragere a designerului contemporan către sine şi profesie.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0